Αλβανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τις εικόνες χάους

Βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο 25χρονου από αστυνομικό

Υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σάντερ Λεσάι, στον Πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, μετά τις εικόνες χάους και τη δολοφονία του 25χρονου από αστυνομικό. 

Οργή στην Αλβανία: Αστυνομικός δολοφόνησε 25χρονο

Η παραίτηση του Λεσάι είχε ζητηθεί επιτακτικά από τους διαδηλωτές στα Τίρανα τις τελευταίες δύο ημέρες.

O υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σάντερ Λεσάι/ AP Photo Gregorio Borgia

Ο Έντι Ράμα έκανε δηλώσεις για την εκτέλεση από την αστυνο μία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσια από την αστυνομία. Καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του «παράφορη παραβίαση του νόμου». Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ανακοίνωσε επίσης ότι δέχτηκε την παραίτηση του υπουργού Λεσάι.

Ο 25χρονος πυροβολήθηκε κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Τρίτης. Οι βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατό του επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις, εκτός από τα Τίρανα, αν και το επίκεντρο παραμένει έξω από το κτίριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει τεθεί επί ποδός, ενώ έβγαλε στους δρόμους της πρωτεύουσας και θωρακισμένα οχήματα. 

Χθες στις βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα 8 αστυνομικοί, δύο διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημίες στο κτίριο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ταυτόχρονα, πυρπολήθηκαν και γκρεμίστηκαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και μέρος από τον υπόλοιπο χριστουγεννιάτικο στολισμό της πρωτεύουσας.