Κορωνοϊός - Έρευνα: Η «βλάβη» που προκαλεί στους πνεύμονες

Μπορεί να ανιχνευθεί ακόμα και τρεις μήνες μετά

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η νόσος Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στους πνεύμονες οι οποίες μπορούν να είναι ανιχνεύσιμες και μετά από τρεις μήνες μετά τη μόλυνση των ασθενών.

Φύλλο ελιάς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, προτείνει η Τουρκία

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική σάρωσης για να εντοπίσουν τις βλάβες. 
Εξέτασαν 10 ασθενείς στους οποίους προμήθευσαν ένα αέριο που ονομάζεται «ξένον», κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να δημιουργήσουν εικόνες βλάβης στους πνεύμονες.

Οι ειδικοί ανέφεραν, ότι μια δοκιμή που θα μπορούσε να εντοπίσει μακροχρόνιες βλάβες θα έκανε τεράστια διαφορά στους ασθενείς Covid. Η τεχνική αυτή δείχνει τους ασθενείς να εισπνέουν το αέριο κατά τη διάρκεια σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Ο καθηγητής Φέργκους Γκλίσον, ο οποίος ηγείται του έργου, δοκίμασε την τεχνική σάρωσης σε 10 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 19 και 69 ετών.
Οκτώ από αυτούς είχαν επίμονη δύσπνοια και κόπωση τρεις μήνες μετά την ασθένεια με κορωνοϊό, παρόλο που κανένας από αυτούς δεν είχε εισαχθεί σε εντατική ή είχε διασωληνωθεί, ενώ τα συμβατικά μηχανήματα δεν είχαν βρει κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες.

Η νέα μέθοδος έδειξε σημάδια βλάβης στους πνεύμονες - επισημαίνοντας περιοχές όπου ο αέρας δεν ρέει εύκολα στο αίμα - στους οκτώ που ανέφεραν δύσπνοια.

Τα αποτελέσματα ώθησαν τον καθηγητή Γκλίσον να σχεδιάσει μια δοκιμή έως και 100 ατόμων για να δει εάν το ίδιο ισχύει για άτομα, που δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και δεν είχαν υποφέρει από τέτοια σοβαρά συμπτώματα. 

Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτου αυξάνεται σημαντικά για τα άνω των 60 ετών. Αλλά εάν η δοκιμή ανακαλύψει ότι η βλάβη των πνευμόνων συμβαίνει σε μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα και ακόμη και σε εκείνους που δεν χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, "θα μετακινήσει τους στόχους," σύμφωνα με τον καθηγητή Γκλίσον.

Κορωνοϊός: Πώς επηρέασε την ψυχική υγεία μαθητών, φοιτητών

Πιστεύει ότι η πνευμονική βλάβη που εντοπίστηκε από τις σαρώσεις ξένου μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες, πίσω από το μακρύ Covid, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται αδιαθεσία για αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση.

Η τεχνική σάρωσης αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέιμς Γουάιλντ, ο οποίος είπε ότι προσέφερε έναν «μοναδικό» τρόπο για να δείξει την πνευμονική βλάβη που προκαλείται από τη μόλυνση Covid-19 και τις παρενέργειές της.