Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων στη Γάλλια - Ποια μέτρα εξετάζονται

Μεγάλη ανησυχία από τους ειδικούς για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως / Reuters

Ο κορωνοϊός είναι το θέμα που μονοπωλεί στη Γαλλία, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κατά χιλιάδες καθημερινά και η κατάσταση δείχνει πλέον να είναι εκτός ελέγχου.

Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν από την επιβολή νέας καραντίνας η Γαλλία

Σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται έκτακτα συμβούλια κρίσης υπο το Μακρόν, όπου θα εξεταστεί η λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι:

  • To λιγότερο πιθανό (για την ώρα) είναι ένα γενικό lockdown. Η κυβέρνηση φοβάται τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις
  • Τοπικά lockdown σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
  • Τοπικά lockdown κατά περίσταση και σύμφωνα με τις επιδημιολογικές συνθήκες και απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 19:00 ή νωρίτερα, από τις 21:00 που είναι σήμερα και επιβολή καραντίνας τα Σαββατοκύριακα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πιαρούφ, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα είναι πιο ισχυρό απ' ότι το πρώτο. «Θα έχουμε πιο πολλούς νοσηλευόμενους από το πρώτο κύμα. Θα πρέπει να υπολογίζετε εκείνους που νοσηλεύονται, απ' ότι τα κρούσματα που ο αριθμός τους έχει εκτοξευθεί» τόνισε.

«Δεν τα λογαριάζαμε καλά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματός. Εκείνους που νοσηλεύονται τους λογαριάζουμε με τον ίδιο τρόπο και θα ξεπεράσουμε τον προηγούμενο αριθμό τους, που ήταν 32.000 κατά την πρώτη έξαρση. Σήμερα είμαστε στις 17.000 θα γίνουν περισσότεροι» πρόσθεσε. 

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Γαλλίας, Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα η καθημερινή αύξηση του αριθμού των μολύνσεων είναι «περίπου 100.000 την ημέρα».

Χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 26.711 νέα κρούσματα με τους ασθενείς στις ΜΕΘ να αυξάνονται.

Της Μαρίας Δεναξά