Μήνυμα Ε.Ε. μπρος Τζόνσον να τηρήσει τη συμφωνία για το Brexit

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «προειδοποιεί» το Λονδίνο

Η Βρετανία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να έχει μια συμφωνία για την όποια μελλοντική σχέση με την 27μελή ένωση, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτελεί απάντηση σε χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθεσία για να παρακάμψει σημαντικά σημεία τηΟύρς συμφωνίας αποχώρησης του Brexit.

Brexit: «Θέλουμε συμφωνία, όχι όμως σε βάρος των αρχών της ΕΕ»

«Έχω την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια υποχρέωση βάση του διεθνούς δικαίου και προαπαιτούμενο για την όποια μελλοντική εταιρική σχέση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία είναι απαιραίτητο για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο, αλλά και για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μια νέα νομοθεσία που θα απειλούσε τους συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

ΕΕ για Brexit: Στόχος η συμφωνία πριν από το τέλος του 2020

Η Βρετανία από την πλευρά της ανέφερε σήμερα ότι διατηρεί την πλήρη δέσμευσή της στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης, στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιγράφοντας τις προτεινόμενες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στην εγχώρια νομοθεσία ως περιορισμένες διευκρινίσεις.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία, η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι είναιαπολύτως δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και του πρωτοκόλλου που σχετίζεται με τη Βόρεια Ιρλανδία