Τσαβούσογλου: «Ελλάδα και Ε.Ε αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο»

Τουρκία: Επιτρέψαμε σε πάνω από 130.000 μετανάστες να περάσουν τα σύνορα

Όσοι οι οι Έλληνες αστυνομικοί και στρατιωτικοί δίνουν «μάχη» στα σύνορα με τον Έβρο, για να εμποδίσουν την παραβίαση των συνόρων μας, η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι επέτρεψε σε περισσότερους από 130.000 μετανάστες να περάσουν τα σύνορά της οδεύοντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταναστευτικό: Θα απελαθούν όσοι βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ο Ερντογάν συνεχίζει το «γεωπολιτκό παιχνίδι» για να εκβιάσει την Ευρώπη, με τους μετανάστες να συνωστίζονται στον Έβρο.

ΕΛ.ΑΣ για επεισόδια σε Λέσβο- Χίο: «Έκνομες ενέργειες δε γίνονται ανεκτές»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι μέχρι τις 09:15 το πρωί σήμερα (08.15 ώρα Ελλάδας) 130.469 μετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα στην επαρχία της Αδριανούπολης.

Τραγωδία στη Λέσβο: Μετανάστες ανέτρεψαν τη βάρκα τους – Πνίγηκε ένα παιδί

Τσαβούσογλου: «Ελλάδα και Ε.Ε παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, διεμήνυσε πως η Ελλάδα και η Ε.Ε. θα πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο στη διαχείριση του προσφυγικού, λέγοντας πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως ορίζουν οι συνθήκες της Γενεύης και θα συνεχίσει να το κάνει. «Όμως όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, τα σύνορα με την Ελλάδα έχουν κλείσει και οι αιτούντες άσυλο έχουν αποκλειστεί, κάτι που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο» είπε.

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να αποφύγουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις «όμως δε θα έπρεπε να το κάνουν αυτό» και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε κανέναν στα σύνορά μας χωρίς τη θέλησή του».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ άσκησε κριτική προς την Ε.Ε. λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν τις αιτήσεις των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο και να παρέχουν προστασία στις ευάλωτες ομάδες «όπως ακριβώς κάνει η Τουρκία».

Νωρίτερα, καβγάς ξέσπασε στο Twiτter μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ και του Γερμανού ομολόγου του. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είχε προτρέψει χθες βράδυ την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις.

Τσαβούσογλου στον Γερμανό ομόλογό του: «Μίλα και στους Έλληνες φίλους σου που σκοτώνουν χωρίς οίκτο πρόσφυγες στα σύνορά τους»

«Θα πίστευα ευχαρίστως τα προειδοποιητικά λόγια σου. Αλλά μόνο εάν μιλούσες και στους Έλληνες φίλους σου, οι οποίοι σκοτώνουν χωρίς οίκτο πρόσφυγες στα σύνορά τους», απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω Twitter σε ανάρτηση του Χάικο Μάας. Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Μάας επαναλάμβανε την θέση ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι πρόσφυγες να γίνονται έρμαιο» γεωπολιτικών παιγνιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις ότι υπήρξαν νεκροί μετανάστες στα σύνορα με τον Έβρο, από πυρά της ελληνικής πλευράς.