Τουρκία: «Όποιος προσπαθήσει να κάνει πραξικόπημα, δε θα τη γλιτώσει»

Συλλήψεις σε βάρος 700 προσώπων για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Ενισχύονται οι φήμες που θέλουν νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, γεγονός που σχολίασε και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα δε θα πετύχουν αν δε χύσουν το αίμα 82.000.000 Τούρκων» υποστήριξε ο Μπαχτσελί. Το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος αναφέρθηκε σε έκθεση που υποβλήθηκε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε πως «όποιος προσπαθήσει να κάνει πραξικόπημα, αυτή τη φορά κανείς δεν θα μπορέσει να τον γλιτώσει».

Συλλήψεις σε βάρος 700 προσώπων για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 ανθρώπων έκαναν την Τρίτη οι τουρκικές αρχές θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι σχεδίασε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Τσαβούσογλου: «Η μειονότητα της Θράκης είναι τουρκική και θα παραμείνει»

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν το πρωί. Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το Ανατολή.

Toυρκία: Μαζικές συλλήψεις 176 στρατιωτικών για «σχέσεις» με τον Γκιουλέν

Οι τελευταίες επιχειρήσεις φανερώνουν μια κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των οπαδών του Γκιουλέν. Όλα τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν σήμερα τα εντάλματα σύλληψης θεωρούνται ύποπτα ότι είναι οπαδοί του κινήματος του εν λόγω ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια, ο Γκιουλέν αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star