Σρι Λάνκα: Πήγε να σώσει το ένα παιδί και έχασε και τα δύο

310 οι νεκροί - Εθνικό πένθος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Προσοχή σκληρές εικόνες: Ο φακός του Reuters κατέγραψε τις πρώτες στιγμές μετά τις απανωτές επιθέσεις ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών

Δύο μέρες μετά τη σφαγή στη Σρι Λάνκα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν και γονείς έχασαν τα παιδιά τους, σε μία από τις βιαιότερες επιθέσεις στην ιστορία της χώρας.

Η τραγική ιστορία του Matthew Linsey συγκλονίζει. Ο 60χρονος Βρετανός βρισκόταν στη Σρι Λάνκα με δύο από τα παιδιά του. Τον 19χρονο Daniel και την 15χρονη Amelie.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, τα δύο αδέρφια βρίσκονταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μαζί με τον πατέρα τους. Ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στη Βρετανία.

Ήταν η στιγμή που ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσα στον κόσμο. Ο Daniel και η Linsey κατάφεραν να σωθούν από την πρώτη αυτή επίθεση μέσα στο ξενοδοχείο για να σκοτωθούν λίγο αργότερα στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τον διάδρομο. Εκεί περίμενε ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος ανατινάχτηκε, τραυματίζοντας θανάσιμα και τα δύο αδέρφια.

H 15χρονη Linsey

Ο πατέρας τους κατάφερε να σωθεί σαν από θαύμα με ελάχιστες γρατζουνιές, αλλά ποτέ δε θα ξεπεράσει το σοκ. Όπως ο ίδιος ανέφερε, την ώρα της επίθεσης δεν ήξερε ποιο από τα δύο παιδιά να σώσει. Ο ίδιος πίστευε πως η 15χρονη κόρη του είχε υποστεί ελαφρύτερα τραύματα από τον γιο του. Έτσι προσπάθησε να τον μεταφέρει κάτω, αφήνοντας την κόρη του με άλλους επιζώντες από την επίθεση. Κανένα από τα δύο παιδιά δεν είχε τις αισθήσεις του. O Daniel πέθανε λίγο μετά ενώ όταν επέστρεψε για να βρει την κόρη του, ενημερώθηκε πως κι εκείνη είχε καταλήξει.

Έχασε τη γυναίκα, τον γιο και την κόρη του

Τραγική είναι και η ιστορία του 43χρονου Ben Nicholson ο οποίος έχασε όλη του την οικογένεια. Ο ίδιος κατάφερε να γλιτώσει με μικρά τραύματα, όταν ο βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη μέσα στο ξενοδοχείο Shangri-La. Δε συνέβη όμως το ίδιο με την 42χρονη σύζυγό του, Anita Nicholson, τον 14χρονο γιο του Alex και την 11χρονη κόρη του Αnnabel. Και οι τρεις σκοτώθηκαν με τραγικό τρόπο.

Η οικογένεια του Ben Nicholson

Ο ίδιος αρχικά ήξερε πως είχε πεθάνει μόνο ο γιος του.Έτσι άρχισε να επισκέπτεται όλα τα νοσοκομεία για να μάθει τι είχαν απογίνει η γυναίκα και η κόρη του, έως ότου ενημερώθηκε πως τις έχασε κι αυτές.

Ο Ben Nicholson με τη γυναίκα, τον γιο και την κόρη του 

310 οι νεκροί και πάνω από 40 οι συλλήψεις

Στους 310 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών μετά τις απανωτές βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα ανήμερα των Καθολικών του Πάσχα.

Πολλοί από τους 500 τραυματίες που νοσηλεύονταν υπέκυψαν ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 40 ύποπτοι έχουν συλληφθεί.

Πρόκειται για μέλη ενός ντόπιου ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama'ath (NTJ0, της οργάνωσης που αιματοκύλησε τη Σρι Λάνκα.

Σρι Λάνκα: Νέα έκρηξη σε παγιδευμένο φορτηγάκι κοντά σε εκκλησία

Επίθεση Σρι Λάνκα: Νεκρά τα τρία παιδιά του μεγιστάνα της «Αsos»

Εικόνες-σοκ από τη Σρι Λάνκα: Αυτός είναι ένας από τους καμικάζι

Συγγενείς αφήνουν λίγα λουλούδια στους τάφους τριών νεκρών από την ίδια οικογένεια. AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Εθνικό πένθος στη χώρα

Για σήμερα,Τρίτη, έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος από την κυβέρνηση ενώ τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή, για την απότιση φόρους τιμής στα θύματα.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη νήσο, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα μουσικά τους προγράμματα. Η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από χθες, με απόφαση των Αρχών.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, όπου έγινε η πρώτη βομβιστική επίθεση, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, με κεριά στα χέρια, ορισμένοι συγκρατώντας με μεγάλη δυσκολία δάκρυα και λυγμούς. Μόλις πέρασαν τα τρία λεπτά της απόλυτης σιωπής, το πλήθος άρχισε να προσεύχεται μεγαλόφωνα.

Παπούτσια και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων κοντά στο σημείο της έκρηξης στην εκκλησία St.Sebastian.AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνώριζαν για το σχέδιο δύο εβδομάδες πριν

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι οι Αρχές της χώρας είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων από την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων.

«Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄αυτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

Θάβουν τους νεκρούς τους στη Σρι Λάνκα.AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Ομως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.  

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για νέα πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την αναποτελεσματικότητα των Αρχών στην λήψη μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή των επιθέσεων, καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Βικρεμεσίνγκε και τον Σιρισένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Dimitra Silva θρηνεί τον χαμό του αδερφού του, 13 ετών και των παππούδων του. AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι οι Αρχές ερευνούν ενδεχόμενες σχέσεις της οργάνωσης National Thowheeth Jama'ath με ξένες οργανώσεις: «δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μία μικρή οργάνωση αυτής της χώρας μπόρεσε να κάνει ό,τι έγινε».

«Ερευνούμε για ενδεχόμενη συνδρομή από το εξωτερικό και για τις υπόλοιπες σχέσεις τους, με ποιον τρόπο εκπαιδεύουν καμικάζι, πώς κατασκεύασαν τις βόμβες αυτές», είπε.