Video-σοκ: Η στιγμή που το φονικό τσουνάμι σαρώνει ροκ συγκρότημα στη σκηνή
Τα κύματα παρασύρουν και το ακροατήριο – Φωνές και πανικός
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου μετά το φονικό τσουνάμι που σάρωσε την Ινδονησία το Σάββατο.
Από τις πιο σοκαριστικές σκηνές, είναι αυτή, όπου το τσουνάμι παρασύρει τα μέλη μία ροκ μπάντας, που έπαιζαν μουσική σε υπαίθρια σκηνή, μαζί με το ακροατήριο.
Όπως θα δείτε και στο video, η ροκ μπάντα «Seventeen» από τη Τζακάρτα, ερμήνευε τραγούδια σε μια γιορτή που οργάνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης PLN σε θέρετρο της παραλίας Tanjung Lesung.
Τίποτα δεν προμήνυε τη συμοφορά που θα ακολουθούσε. Ενώ τα μέλη της είναι στη σκηνή και διασκεδάζουν τον κόσμο, τα κύματα εμφανίζονται από το πουθενά, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Ο κόσμος ουρλιάζει τρομοκρατημένος, ανήμπορος να κάνει το παραμικρό.
Ινδονησία: Εικόνες Αποκάλυψης - Έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε φονικό τσουνάμι
Το συγκρότημα ανέφερε σε ανακοίνωσή του, πως ο μπασίστας M. Aουάλ Πουρμπάνι, γνωστός ως Μπάνι και ο μάνατζέρ τους βρέθηκαν νεκροί, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται άλλα τέσσερα μέλη των Seventeen.
Συγκινητική ήταν η κίνηση του τραγουδιστή του συγκροτήματος, Riefian Fajarsyah, ο οποίος ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα συγκινητικό βίντεο, καλώντας τους ακολούθους του να προσευχηθούν για τα μέλη του συγκροτήματος και τη γυναίκα του, που επίσης αγνοείται.
Eκατοντάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι
Το φονικό τσουνάμι σχηματίστηκε μετά από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, σαρώνοντας τις ακτές των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα.
Μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω του 222 νεκρούς, 745 τραυματίες και 30 αγνοούμενους.
Τι ρόλο έπαιξε η χθεσινή πανσέληνος
Το χθεσινοβραδινό τσουνάμι προκλήθηκε από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατόα και οξύνθηκε από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο.
Ο σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Μπεν Βαν ντερ Πλάιτζμ, δεν αποκλείει να προκλήθηκε από μία «μερική κατάρρευση» του Ανάκ Κρακατόα:
«Η αστάθεια των κλιτύων ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση ικανή να μετακινήσει μεγάλο όγκο νερού, δημιουργώντας τοπικά παλιρροϊκά κύματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ ισχυρά. Είναι σαν να ρίχνεις ξαφνικά έναν σάκο με άμμο μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό», εξήγησε.
Driving past debris from the impact zone of the tsunami in #Anyer. Many local houses are damaged. Note also the wierd color of the sea, never seen it like that. #Indonesia #Tsunami pic.twitter.com/c5ryey6ElO
— Øystein L. Andersen (@OysteinLAnderse) December 23, 2018
Το τσουνάμι δεν «προειδοποίησε»
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν κάτι που να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι για την χθεσινοβραδινή τραγωδία, όπως να αποσύρονται ξαφνικά τα νερά ή μια σεισμική δόνηση, προτού τα κύματα ύψους δύο μέτρων φτάσουν και σαρώσουν την ακτή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο, τόνισε ότι τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις είναι «σπάνια» και ότι το τσουνάμι στον Πορθμό της Σούνδας δεν προκλήθηκε από σεισμό. «Δε σημειώθηκε σεισμός και η έκρηξη στο Ανάκ Κρακατόα δεν ήταν καν τόσο μεγάλη», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι δεν έγιναν αισθητές ούτε δονήσεις που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκληθεί τσουνάμι.
Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το ηφαίστειο Κρακατόα προκαλεί τσουνάμι. Το 1883, τα τσουνάμι που είχαν προκληθεί έπειτα από έκρηξη του Κρακατόα, είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων.