Καταθέσεις στο Κογκρέσο:"Μας κατασκοπεύουν ξένοι σύμμαχοί μας" λέει αμερικανός «αρχικατάσκοπος»

Περιορισμό της παρακολούθησης της έδρας του ΟΗΕ διέταξε ο Ομπάμα

Οι επικεφαλής αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εν μέσω ευρωπαϊκής αγανάκτησης για τις πληροφορίες που θέλουν την NSA να κατασκοπεύει πολίτες και ηγέτες χωρών-συμμάχων των ΗΠΑ, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο Κογκρέσο για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

«Δεν παρακολουθούμε αδιακρίτως» δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάππερ, ένας από τους ανθρώπους που κλήθηκε να καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ πρόσθεσε ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών διαθέτει αυστηρή εποπτεία.

«Στόχος μας είναι να μάθουμε τις προθέσεις των ξένων ηγετών» είπε και πρόσθεσε ότι θεωρείται «δεδομένη» στον κόσμο της κατασκοπείας η προσπάθεια προσέγγισης ξένων ηγετών και των επικοινωνιών τους.

Ο ίδιος τόνισε ότι συχνά οι ξένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν ενέργειες κατασκοπείας κατά αμερικανών ηγετών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, αρνήθηκε ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν στην έκταση που ισχυρίζονται μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι ισχυρισμοί των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ότι η NSA υπέκλεπτε δεκάδες εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρώπη, είναι «εντελώς λανθασμένες», είπε ο Κιθ Αλεξάντερ, ��ονίζοντας ότι τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν παρερμηνεύθηκαν.

Reuters: Περιορισμό της παρακολούθησης της έδρας του ΟΗΕ διέταξε ο Ομπάμα

Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε την NSA να περιορίσει την παρακολούθηση των κεντρικών γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επανεξέτασης των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση του Λευκού Οίκου όσον αφορά στον περιορισμό των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών της NSA, εν μέσω της «θύελλας» που ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις περί της παρακολούθησης ηγετών συμμαχικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.