«Καθιστή πάπια» η Αθήνα - Φέτος είναι ορατή η απειλή πύρινης λαίλαπας

Καμπανάκι επιστημόνων - Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ένα από τα θερμότερα

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Γ. Κεφαλογιάννη το φετινό καλοκαίρι αναμένεται αρκετά δύσκολο όσον αφορά στις φωτιές - Βίντεο ΕΡΤ

Πιο ορατή από ποτέ είναι φέτος η απειλή μιας πύρινης λαίλαπας που θα πλήξει την Αττική, σύμφωνα με επιστήμονες που μίλησαν στους «Financial Times», οι οποίοι τόνισαν πως η Αθήνα είναι αρκετά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και τις φωτιές

Σε έρευνα που έκανε η βρετανική εφημερίδα σχετικά με τις πυρκαγιές που αναμένονται να εκδηλωθούν φέτος το καλοκαίρι, η Αθήνα φαίνεται να βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς «συνθέτει το τέλειο μείγμα για ένα τέτοιο φαινόμενο».

Σύμφωνα με την έρευνα, η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει τα… «καύσιμα» που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια μεγάλη φωτιά, όπως αυτή που έπληξε πέρσι το Λος Άντζελες. 

Κλιματική αλλαγή: Αύξηση των θανάτων και στην Αθήνα προβλέπει έρευνα

Τα «καύσιμα» αυτά είναι η υπερβολική ζέστη, οι ισχυροί άνεμοι, τα ξερά δάση και τα κτίρια που έχουν χτιστεί σε βουνά, λόφους και θάλασσα. 

Ο διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος προέβλεψε ότι η επόμενη μεγάλη φωτιά στην Αθήνα, πιθανόν να είναι στον Υμηττό. 

«Είναι ένα βουνό διάσπαρτο με ιστορικά μοναστήρια και πευκοδάση. Νομίζω ότι θα είναι η επόμενη φωτιά», είπε.

«Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στην Ελλάδα», λέει ο Λέκκας

Φωτιές: Το απαισιόδοξο σενάριο για την Αθήνα

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, προσομοιώσεις που έγιναν σε έναν ατμοσφαιρικό μοντελιστή δείχνουν «πολύ γρήγορη πρόοδο» αν στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Χρησιμοποιώντας το ξερό δάσος και τη βλάστηση του βουνού ως πηγή καυσίμου, οι φλόγες θα μπορούσαν γρήγορα να κατέβουν προς την πόλη, κοντά σε μια περιοχή που στεγάζει την πανεπιστημιούπολη, στα όρια της πόλης.

«Επιπτώσεις που ούτε καν φανταζόμαστε λόγω της κλιματικής αλλαγής»

Σε ρεπορτάζ που έγινε και για την εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρεται πως αν και ο Υμηττός είναι αρκετά προστατευμένος τους καλοκαιρινούς μήνες, μία μεγάλη φωτιά είναι πολύ πιθανόν να συμβεί.

Η χώρα που ο υδράργυρος θα φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου!

Φωτιές: Η Αθήνα ανάμεσα στους εύκολους στόχους

Η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Ντάλας, η Λισαβόνα, το Σίδνεϊ και το Κέιπ Τάουν, είναι αυτό που ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν «καθιστές πάπιες», δηλαδή εύκολους στόχους.

Κλιματική κρίση: Ποιες γυναίκες επηρεάζει περισσότερο και γιατί;

Το κλίμα και οι γεωγραφικές συνθήκες σημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε καταστροφές που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 2025 αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί και οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.

To Ρολόι της Αποκάλυψης προειδοποιεί: «Το τέλος είναι κοντά»

Στην περίπτωση της Αθήνας, η μοντελοποίηση από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει ότι, σε ένα «σενάριο συνήθους πρακτικής», όπου σημειώνεται μικρή πρόοδος στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η πόλη αναμένεται να έχει έως και 40 πρόσθετες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 35°C κάθε χρόνο έως το 2050.

Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει το «τέλειο μείγμα» στοιχείων που απαιτούνται για μια σημαντική πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Τζο ΜακΝόρτον, ειδικός στα μοντέλα για την επιφάνεια της Γης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων.

«Οι πυρκαγιές χρειάζονται καύσιμα συχνά με τη μορφή βλάστησης, μια πηγή ανάφλεξης όπως υπερβολική ζέστη ή μια ανθρωπογενής φωτιά, και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες», είπε, προσθέτοντας πως βασικό ρόλο σε αυτό το «τέλειο μείγμα» προφανώς παίζουν και οι ισχυροί άνεμοι.

Ξεραίνεται και η περιοχή του Αμαζόνιου λόγω της κλιματικής αλλαγής 

Όλα αυτά επιδεινώνονται από την αστική εξάπλωση. 

Μια παρόμοια κατάσταση με τη φονική φωτιά στο Λος Άντζελες, θα μπορούσε να διαδραματιστεί στην Αθήνα, όπου μια περίοδος βροχοπτώσεων ακολουθούμενη από ξηρασία και θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου θα εξασφάλιζε αφθονία καυσίμων.

Δραματική προειδοποίηση ΓΓ ΟΗΕ: Κλιματική κατάρρευση, όχι απλώς αλλαγή!

«Οι πυρκαγιές έχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως τις πλημμύρες», εξηγεί ο Μιχάλης Διακάκης, ειδικός σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και ακραία φαινόμενα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Αυτός ο κίνδυνος διαρκεί έως και μία δεκαετία ύστερα από πυρκαγιά σε ορισμένες περιοχές, τονίζει, και μπορεί να είναι πολύ πιο καταστροφικός για τα κέντρα των πόλεων. Είναι εύκολο να μπλοκάρει το τμήμα ενός ποταμού, σπρώχνοντας το νερό έξω και κατακλύζοντας την περιοχή. Οι πλημμύρες τελικά θα κατέβουν προς το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε.