Gastronomy Tours: Ζήστε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία!
Η πλατφόρμα που οδηγεί στους παραγωγούς γαστρονομικών προϊόντων
Το Gastronomy Tours, είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που ενώνει τους επισκέπτες της Ελλάδας αλλά και τους Έλληνες, με τους παραγωγούς και τα μουσεία γαστρονομικών προϊόντων της Ελλάδας.
Άμεση επαφή με τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό: Οι χρήστες του Gastronomy Tours επιλέγουν μέσα από ένα πολύ μεγάλο αριθμό προτάσεων, τον παραγωγό που επιθυμούν να επισκεφτούν ή την εμπειρία που θέλουν συμμετέχουν ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, (κρασί, λάδι, μέλι, κλπ), την περιοχή που επιθυμούν να επισκεφτούν (Αττική, Πελοπόννησο Μακεδονία κλπ.), το είδος της δραστηριότητος (μάθημα μαγειρικής, walking food tour, ελαιοκομιδή, κυνήγι τρούφας, γευστικές δοκιμές κλπ.) ακόμα και την εποχή. Κατόπιν, κάνουν κράτηση και πηγαίνουν με την παρέα τους και με δικά τους μέσα στον προορισμό τους μέσω GPS που προσφέρει η εφαρμογή.
Αλέξανδρος Μεγαπάνος - Το βιογραφικό του ιδρυτή του Gastronomy Tours
Κατά τη διάρκεια μιας πορείας άνω των 30 ετών στον χώρο της οινοποιίας, ο Αλέξανδρος Μεγαπάνος δημιούργησε μια επιτυχημένη επιχείρηση, την Οινοποιία Α. Μεγαπάνος – μια start-up της εποχής εκείνης, με μοναδικό κεφάλαιο τις σπουδές του ως Βιοχημικός Μηχανικός και, στη συνέχεια, ως Οινολόγος.
Ήταν από τους πρωτοπόρους που πίστεψαν στις ελληνικές ποικιλίες, σε μια περίοδο όπου πολλοί τις υποτιμούσαν και επιλέγοντας αντ’ αυτών τις διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon και Merlot. Με επιμονή και όραμα, εμφιάλωνε Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο, Αγιορείτικο και Ξινόμαυρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάδειξη και καταξίωση του ελληνικού αμπελώνα.
Με σημαντική εμπορική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και ενεργό ρόλο στα κοινά ως ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑΑ) και πρώτος πρόεδρός της επί σειρά ετών, ο Αλέξανδρος Μεγαπάνος αποφάσισε, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να αποσυρθεί σταδιακά από την οινοποιητική δραστηριότητα.
Στα 60 του χρόνια, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, επικεντρώνοντας την προσοχή του στον χώρο του Γαστρονομικού Τουρισμού, επιδιώκοντας να συμβάλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών και να ενισχύσει την προβολή των τοπικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας.
Πρεσβεία Αυστραλίας: Wine Masterclass με Ελληνοαυστραλούς οινοπαραγωγούς
Gastronomy Tours: Πώς δημιουργήθηκε η πλατφόρμα που οδηγεί στους παραγωγούς γαστρονομικών προϊόντων
Η ενασχόλησή του με τον γαστρονομικό τουρισμό ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν επιδίωκε να προσελκύσει επισκέπτες στο οινοποιείο του μέσω του οινικού τουρισμού. Στόχος του ήταν να προσφέρει στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία ώστε να γνωρίσει από κοντά τη διαδικασία παραγωγής, να δοκιμάσει τα κρασιά του και να εκτιμήσει την ποιότητά τους. Μέσα από αυτή τη βιωματική προσέγγιση, καλλιεργούσε μια ουσιαστική σχέση με τους επισκέπτες, ενισχύοντας τόσο την αφοσίωσή τους όσο και τις πωλήσεις.
Λίγο πριν από την πανδημία, συνέλαβε την ιδέα μιας εφαρμογής οινικού τουρισμού – μιας καινοτομίας που τότε δεν υπήρχε – με στόχο να προσελκύσει επισκέπτες στα ελληνικά οινοποιεία. Ξεκίνησε, λοιπόν, να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την επισκεψιμότητα των οινοποιείων από συναδέλφους του.
Δεν άργησε, όμως, να διαπιστώσει ότι, πέρα από τα οινοποιεία, υπήρχαν πολλοί ακόμα αξιόλογοι παραγωγοί τοπικών προϊόντων, από αυγοτάραχο μέχρι βότανα, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πλατφόρμα. Έτσι, έκανε το επόμενο βήμα, διευρύνοντας το πεδίο δράσης του και δημιουργώντας το www.gastronomyTours.com, καθώς και την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία γαστρονομικού τουρισμού
Σήμερα, το Gastronomy Tours συνεργάζεται με πάνω από 400 παραγωγούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν τα προϊόντα τους, αλλά και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες. Από μαθήματα μαγειρικής και ελαιοκομιδή μέχρι τρύγο, κυνήγι τρούφας και μανιταριών, οι εμπειρίες αυτές φέρνουν τους ταξιδιώτες σε άμεση επαφή με τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό.
Επιπλέον, η πλατφόρμα προβάλλει μουσεία γαστρονομικών προϊόντων και θρησκευτικά πανηγύρια, όπου η γαστρονομία κατέχει κεντρική θέση. Μέσα από αυτές τις δράσεις, το Gastronomy Tours δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες – Έλληνες και ξένους – να βιώσουν την Ελλάδα όχι απλώς ως τουρίστες, αλλά ως ενεργά μέλη των τοπικών κοινωνιών, συμμετέχοντας στις παραδόσεις και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Διακρίσεις
Το Gastronomy Tours συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό “Top Websites for Foodie Travelers 2025” του International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism (IGCAT) – έναν θεσμό που διοργανώνουν ευρωπαϊκές περιφέρειες – και αναδείχθηκε ανάμεσα στις 10 κορυφαίες ιστοσελίδες για το 2025 που προβάλλουν τον γαστρονομικό τουρισμό της περιοχής τους. Η διάκριση ανακοινώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Miercurea Ciuc της Ρουμανίας, υπό τη διοργάνωση της περιοχής Harghita, η οποία θα είναι η Τιμώμενη Ευρωπαϊκή Περιοχή Γαστρονομίας το 2027.
Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από φορείς όπως Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους και Ενώσεις Παραγωγών. Μέσα από αυτήν, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα και παραγωγοί καθώς και ο γαστρονομικός πολιτισμός κάθε περιοχής, αλλά και να αναπτυχθεί μια νέα μορφή τουρισμού, στην οποία η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες προοπτικές.
Άλλωστε, η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας και συνοδεύουν κάθε επισκέπτη στις αποσκευές – αλλά και στις αναμνήσεις του – φεύγοντας από την Ελλάδα.