Στην παγκόσμια κορυφή το ΕΚΠΑ - Ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια

25η θέση στην Ευρώπη

Το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως είναι το Yale - Βίντεο από ΕΡΤ

Στην παγκόσμια κορυφή βρίσκεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που φιγουράρει ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, αφού κατέκτησε μια ακόμα σημαντική διάκριση, που καταδεικνύει το υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας επίδρασης και αναγνώρισης ερευνητικό έργο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Μητσοτάκης: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγονται στον κόσμο

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ κατέκτησε την 92η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 19.514 Πανεπιστημίων από 216 χώρες που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια ερευνητική κατάταξη «AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2023». Επιπροσθέτως, βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και στην 1η  θέση μεταξύ των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων για το 2023. Μάλιστα, αξιοσημείωτα είναι τα επιμέρους κριτήρια της κατάταξης, όπου στο κριτήριο i10 index των τελευταίων πέντε ετών το Ίδρυμα βρίσκεται στην  61η θέση παγκοσμίως και στην 15η θέση στην Ευρώπη.

Φοιτητές του ΕΚΠΑ έξω από το κτίριο της Πρυτανείας / INTIME, ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Η εν λόγω κατάταξη είναι η πρώτη και μοναδική που βασίζεται  στους συνολικούς και πρόσφατους δείκτες (της τελευταίας πενταετίας) ερευνητικής παραγωγικότητας των σημαντικότερων επιστημόνων και ερευνητών των Πανεπιστημίων.», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. 

Οι Έλληνες καθηγητές στην κορυφή του κόσμου

Για το 2023 στην κατάταξη συμπεριλήφθηκε το ερευνητικό έργο της τελευταίας πενταετίας 1.153.395 επιστημόνων από 216 χώρες, με 7.706 εξ αυτών να είναι Έλληνες Καθηγητές, Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων, 1.437 εξ αυτών από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ρεκόρ για οικογένεια από την Κρήτη - Φοιτητές στο ίδιο Πανεπιστήμιο!

«Τα αποτελέσματα της εν λόγω κατάταξης αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον πολυεπίπεδο, εξωστρεφή και κυρίως επιδραστικό προσανατολισμό του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ και ερευνητών του ΕΚΠΑ. Ιδιαίτερα στις  παγκόσμιες κατατάξεις οι οποίες βασίζονται σε open access εργαλεία και σε μια σειρά κριτηρίων που επικεντρώνουν στην ερευνητική επίδραση των τελευταίων δέκα ετών και στην ανάδειξη της ποιότητας και όχι της ποσότητας στην έρευνα, αποδεικνύεται ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται δικαίως στο top 100 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως.», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πρωτιά στην Ελλάδα - Ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα κορυφαία

Σημειώνεται ότι το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην 422η θέση παγκοσμίως, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 485η θέση παγκοσμίως, ενώ στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 540η θέση παγκοσμίως, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 592η θέση. 

Κεραμέως: Ξεκινά η υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για τα Πανεπιστήμια

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνει το κορυφαίο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Harvard και ακολουθούν  το επίσης Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Stanford και το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο είναι και το μόνο ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα ανάμεσα στα 10 καλύτερα παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη.