Άλιμος: Οδηγήθηκε στα βαθιά η φάλαινα- Εθεάθη στη Σαλαμίνα

Το όνομα που της δόθηκε - Υπάρχουν ελπίδες να επιβιώσει!

To ρεπορτάζ του Alpha στις 28/1/22 για την επιχείρηση διάσωσης της μικρής φάλαινας

Μάχη δίνουν από χθες το πρωί, επιστήμονες και δύτες για τη σωτηρία της φάλαινας που βγήκε στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου. Οι διασώστες της έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».

Απίστευτο θέαμα: Φάλαινα στα ρηχά του Αλίμου!

Διασώστες προσπαθούν να σώσουν τη φάλαινα στον Άλιμο- φωτογραφία Εurokinissi

Πρόκειται για ζιφιό που είχε τραυματιστεί σοβαρά. Το απόγευμα της Παρασκευής οδηγήθηκε σε πιο βαθιά νερά από διασώστες, προκειμένου να δουν οι ειδικοί αν θα ανακάμψει. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η Ευγενία Σκούτζου κτηνίατρος και μέλος του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων», είπε ότι η νεαρή φάλαινα εθεάθη το πρωί του Σαββάτου στη Σαλαμίνα. Πρόσθεσε, ότι η φάλαινα δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένη και αφυδατωμένη όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει.

Η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, που επιστρατεύθηκε για τη διάσωση της φάλαινας, ανέφερε νωρίτερα ότι το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3.000 μέτρα. Ανέφερε πως η φάλαινα θα παρακολουθείται από τις ομάδες διάσωσης των κτηνιάτρων, από το λιμενικό και τους διασώστες, σε περίπτωση που το ζώο επανεμφανιστεί κάπου.

H φάλαινα ζιφιός που βγήκε στα ανοιχτά του Αλίμου-  φωτογραφία Εurokinissi

Η ίδια σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί και να γίνει περίθαλψη εκτός θάλασσας. Επισήμανε πως φαίνεται μια μικρή ανταπόκριση αλλά είναι δύσκολη η κατάστασή της.  «Θα κάνουμε το καλύτερο του δίνουμε λίγο χρόνο και από εκεί και πέρα θα το παρακολουθούμε συστηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος «από τη λεπτομερή  κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία».