Υποχρεωτικός εμβολιασμός: 200.000 ραντεβού από πολίτες άνω των 60

Από 17 Ιανουαρίου ξεκινούν τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 7/1/22

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών είχε αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία κλείστηκαν συνολικά 200.000 ραντεβού. 

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπενθύμισε ότι όσοι είναι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου, καθώς μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων. 

Εμβόλιο: Αρνούνται Οι Άνω Των 60 Να Εμβολιαστούν

Πρόσθεσε επίσης πως μετά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ 20.000 είναι οι αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους είναι «εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος μη εμβολιασμούς», εξηγώντας πως ο θεράπων ιατρός θα είναι αυτός που θα το κρίνει και θα μπορεί να κάνει την αίτηση για τους ασθενείς του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε ΥΠΕ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη. 

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Το σχέδιο απόλυσης –Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Πλεύρης: «Από Δευτέρα τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους»

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προειδοποίησε σήμερα μέσα από τον ΣΚΑΪ ότι δε θα δοθεί καμία παράταση στην επιβολή των προστίμων για όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν έως τις 16 Ιανουαρίου. 

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους   

Όπως είπε από την πρώτη μέρα θα αρχίσουν να βεβαιώνονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ. Εξήγησε όμως ότι πρώτα θα έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και τα αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμό. 

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Πιθανή επέκταση και στους άνω των 50 ετών

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και πάνω και τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Οριστικό: 7μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους 18-59 ετών 

Ο κ. Πλεύρης, ερωτηθείς για το θέμα αυτό, δε θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και αρκέστηκε να πει ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι ότι από 1η Φεβρουαρίου, όλοι οι άνω των 18 ετών θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι αν έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη.