Μετάλλαξη Όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να μολυνθεί ξανά 4 και 5 φορές»

«Καμπανάκι» για τη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού

Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα - Βίντεο Ερτ

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει πλέον και στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων μολύνσεων είναι αυτής της νέας παραλλαγής. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν ότι πρόκειται για μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ωστόσο είναι λιγότερο «επικίνδυνη» από τη μετάλλαξη Δέλτα και το αρχικό στέλεχος του ιού.

Μαγιορκίνης: «Θα είναι σύντομη η Όμικρον- Αποκλιμάκωση στα τέλη Ιανουαρίου»

«Δε θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό», είπε μιλώντας στην Ερτ η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Florona – Delmikron: Τι γνωρίζουμε για τη συνύπαρξη Όμικρον, Δέλτα, γρίπης

Τόνισε, δε, ότι η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει πάρα πολύ εύκολα και συγκεκριμένα πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα. «Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου», επεσήμανε.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Το ίδιο άτομο μπορεί να κολλήσει τέσσερις – πέντε φορές»

Η κ. Γιαμαρέλλου υπενθύμισε τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον τα οποία διαφέρουν από αυτά της Δέλτα και είναι πονόλαιμος, συνάχι και ελαφρύς πονοκέφαλος που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Ποια δεν πρέπει να αγνοήσουμε

«Αυτό είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Δεν αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με τη Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες. Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε», κατέληξε.