Παπαευαγγέλου: Δεν πρέπει να εφησυχαστούμε από την ηπιότητα της Όμικρον

«Εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα και γρήγορα»

Ολοκληρώθηκε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. 

Η Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 28/12, δηλώνοντας πως αυτή οφείλεται κυρίως στη μετάλλαξη Όμικρον. 

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους η μετάλλαξη Όμικρον διαφέρει από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. 

Κορωνοϊός: Μόλις 87 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα

«Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι' αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι' αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας. Με βάση τα δεδομένα, ο χρόνος επώασης της παραλλαγής είναι σημαντικά βραχύτερος» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Παυλάκης για μετάλλαξη Όμικρον: Οι νοσήσαντες μπορούν να ξανακολλήσουν

Μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Όμικρον είναι μικρότερη: «Γι' αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση τον κανόνα 5+5. Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας. Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα». 

Νέο ρεκόρ με 35.580 νέα κρούσματα - 72 νεκροί και 630 διασωληνωμένοι

Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορωνοϊό, λόγω των συμπτωμάτων: «Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου» σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. 

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας επισήμανε πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε από την ηπιότητα της νόσου, καθώς τα νοσοκομεία είναι ήδη επιβαρυμένα. 

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική;- Ο σωστός τρόπος

«Θα πρέπει να περιμένουμε αν και στην Ελλάδα θα υπάρχει εικόνα ανάλογη με αυτή που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνει πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και με τις τρεις δόσεις, είναι προστατευμένοι». 

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι πλέον η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη, εκφράζοντας την ανησυχία της για τους περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.