Λέκκας: «Πάμε ίσως σε εφιάλτη διαρκείας τον Αύγουστο»

Έρχονται πλημμύρες – Πυριτιδαποθήκη όλη η Ελλάδα

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης από τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε Αττική, Ηλεία και Εύβοια. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας, προειδοποίησε πως οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές, προειδοποιώντας για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασών. 

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο, εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο», είπε στον ΣΚΑΪ.

Βαρυμπόμπη: Οι τρεις παράγοντες που συνέβαλαν στην εξάπλωση της φωτιάς

Όπως σημείωσε αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα με τις πλημμύρες και υπογράμμισε πως ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι έγκαιρος για να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, επειδή υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη, ενώ τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο. 

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνονται οι Κεχριές – Νέο μέτωπο στη Δάφνη

«Σύμφωνα με μετρήσεις που κάναμε χθες στη Βαρυμπόμπη έπρεπε να είναι σε επίπεδο 20 με 30%, μιλάμε για ένα τύπο αυτανάφλεξης των υλικών. Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς», είπε. 

Ξεκαθάρισε ακόμα πως θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο και πως οι εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την επιτήρηση των κρίσιμων περιοχών, ώστε να προλαβαίνεται η φωτιά στην αρχή και να μη γιγαντώνεται. 

Φωτιά Βαρυμπόμπη: «Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στο σημείο της φωτιάς»

Όσον αφορά στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα είναι τρομακτικά. 

Ηλεία: Νέα αναζωπύρωση στην Αρχαία Ολυμπία

Όπως είπε είδε ζάντες αλουμινίου να λιώνουν και να ρέουν, κάτι που σημαίνει ότι στην περιοχή αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 650 βαθμούς Κελσίου. 

Βαρυμπόμπη: Η φωτιά έμοιαζε με πύρινο στεφάνι - H καταστροφική της πορεία

«Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων τριών ημερών τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν πυριτιδαποθήκη, έτοιμη για ανάφλεξη», προειδοποίησε ο κ. Λέκκας.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Προβληματισμός για τα αίτια της πυρκαγιάς

Οι κατοικίες μάλιστα που ήταν μέσα στο δάσος είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. 

Τέλος, για το πώς ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία και θα τα εξετάσουν τις επόμενες ώρες, προκειμένου να συνθέσουν την εικόνα της αρχής της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της τις πρώτες ώρες.