Θωμαΐδης: Οι πέντε περιοχές με το υψηλότερο ιικό φορτίο στη χώρα

«Πιθανό το σενάριο Σύψα για 20.000 κρούσματα καθημερινά»

Τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων είναι μετάλλαξη «Δέλτα» / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (13/7)

Ανησυχία προκαλεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού όπως φάνηκε και από τα λύματα στη χώρα. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, επεσήμανε σήμερα ότι υπάρχουν πέντε περιοχές όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων είναι μετάλλαξη «Δέλτα»

«Η μεγάλη διασπορά του ιού ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη» ανεφέρε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το ιικό φορτίο της Αττικής διπλασιάστηκε. 

Όσο για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000»,προσθέτοντας ότι ο ίδιος εκτιμούσε ότι τέτοια νούμερα θα φτάναμε στις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός των θετικών ασθενών εξαρτάται και από τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται.

Προειδοποίηση Σύψα: «Μπορεί να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο»

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του καθηγητή Νίκου Σύψα, ο οποίος έκανε λόγο για έως και 20.000 κρούσματα κάθε μέρα τον Αύγουστο, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι είναι ένα πιθανό σενάριο αν δεν εμβολιαστούν οι νέοι.

Πάνω από 3.000 τα κρούσματα χθες

Χθες, Τρίτη 13 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.109 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.806 θάνατοι. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 133 με διάμεση ηλικία τους τα 66 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς.