Νέα μέτρα - εστίαση: Πώς θα λειτουργούν τα μαγαζιά από 15/7

Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και μη και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην εστίαση για εμβολιασμένους και μη από τις 15 Ιουλίου. / Βίντεο: κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε πέντε ημέρες αλλάζουν οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Τα μαγαζιά περνούν σε νέα εποχή, καθώς διαχωρίζονται σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτούς χώρους με... barcodes, ελέγχους και πρόστιμα «φωτιά» για όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

Κορωνοϊός: Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτούς χώρους θα ξεκινήσει από 15 Ιουλίου αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση 10 ημερών.

Καφέ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να επιλέξουν πώς θα λειτουργούν και να το δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εμβολιασμένων σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια

Στη νέα εποχή της εστίασης, έξω από κάθε μαγαζί θα πρέπει να υπάρχει στην είσοδο και ειδική σήμανση, ώστε να γνωρίζουν οι πελάτες αν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Όποιος το αγνοήσει θα πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες πληρότητες, διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόστιμα από 3.000 έως 1.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 μέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων.  Όποιος πιαστεί στη φάκα για δεύτερη φορά θα τιμωρείται με λουκέτο και αφαίρεση αδείας λειτουργίας της επιχείρησης  

Νέα μέτρα στην εστίαση: Τσουχτερά πρόστιμα και στους πελάτες και face control

Όποιος πελάτης εντοπιστεί σε χώρο που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους και δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα θα πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ.

Για πλαστά έγγραφα το πρόστιμο «εκτοξεύεται» στις 3.000 ευρώ.

Πώς θα ελέγχουν οι επιχειρηματίες τους πελάτες; Μέσω μιας εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην σελίδα gov.gr.

Η εφαρμογή θα κατεβαίνει σε κινητά και τάμπελτ και θα σκανάρει το barcode του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τα διαγνωστικά τεστ, όπως γίνεται στα αεροδρόμια. 


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star.