Lockdown: Ποιους κωδικούς μετακίνησης πρέπει να προσέχουμε

Τι ισχύει για τη χιλιομετρική απόσταση

Τα αυστηρότερα μέτρα του lockdown έφεραν αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης. Οι κωδικοί «2» και «4» πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή ώστε να αποφευχθεί το πρόστιμο.

Πιο συγκεκριμένα, οι κωδικοί 2 και 3 που αφορούν την προμήθεια αγαθών, τα ψώνια σε σουπερμάρκετ και τη μετακίνηση σε τράπεζα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αποστάσεις των 2 χιλιομέτων. Αν η μετακίνηση γίνεται εντός του δήμου κατοικίας, δεν υπάρχει περιορισμός.

Κωδικός «4»: Οι ερωτήσεις που θα κάνουν οι αστυνομικοί στον έλεγχο

Περιορισμός δεν υπάρχει επίσης και στον αριθμό των μηνυμάτων που θα στείλουν οι πολίτες για τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, αν οι αστυνομικοί σταματήσουν κάποιον για έλεγχο και βρουν ότι έχει στείλει πάρα πολλά μηνύματα, θα το διερευνήσουν περισσότερο.

Σχετικά με τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας, αυτό που άλλαξε είναι οι ερωτήσεις των αστυνομικών, δηλαδή γίνται ποιο συγκεκριμένες και πιο λεπτομερείς. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο οι πολίτες να έχουν μαζί τους κάποιο χαρτί γιατρού για να αποδείξουν ότι πάνε να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον.

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Επιτρέπεται σε 10 περιπτώσεις

Παρόλα αυτά, θα προσμετρηθεί θετικά στον έλεγχο αν έχουν μαζί τους μια γνωμάτευση ή ένα έγγραφο που να πιστοποιεί το πρόβλημα του ανθρώπου που θα βοηθήσουν.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star του Σαββατοκύριακου