Κορωνοϊός: «Ανοίξτε τα στούντιο τατουάζ», λένε οι επαγγελματίες του κλάδου

Τattoo artist στο star.gr: Μας έχουν αποκλείσει και ανθεί η μαύρη αγορά

Όλα όσα είπε Δημήτριος Kόντος, δερματοστίκτης, tattoo artist

Έκκληση στην κυβέρνηση να ανοίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου που παραμένουν κλειστές λόγω των διαδοχικών lockdown, απευθύνουν μέσω του star.gr οι tattoo artists, οι οποίοι νιώθουν, όπως λένε, παραγκωνισμένοι, παρότι οι ίδιοι τηρούσαν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και πριν από την πανδημία.

«Δε μας έχουν δώσει καμία ιδέα για το πότε θα ανοίξουμε. Στην ουσία δεν υπάρχουμε καν στο πλάνο της κυβέρνησης. Στην πρώτη καραντίνα είχαμε κλείσει από τους πρώτους και ανοίξαμε μετά την εστίαση, μαζί με τον κλάδο των οίκων ανοχής. Τώρα είμαστε ήδη τρεις μήνες κλειστά, από τις 7 Νοεμβρίου και το δεύτερο lockdown», είπε στο star.gr ο tattoo artist Δημήτριος Kόντος, ο οποίος διατηρεί tatoo studio στη Σύρο.

Η πανδημία έχει κρατήσει κλειστά τα studio tattoo κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς της

Όπως σημείωσε, δεδομένων των συνθηκών, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί για δεύτερη φορά μέσα στην πανδημία η βασική σεζόν, αφού η καλύτερη περίοδος για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ξεκινά από τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο και εκτείνεται έως και τον Ιούνιο, οπότε ξεκινούν τα πρώτα μπάνια.

Εμβολιασμοί: Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

«Χτυπούν τατουάζ σε γκαράζ και σπίτια. Ανθεί η μαύρη αγορά»

Σύμφωνα με τον κ. Κόντο, τα tatoo studio, λόγω των αυστηρών υγειονομικών κανόνων λειτουργίας τους, δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

«Τα στούντιο δερματοστιξίας, λόγω των αυστηρών υγειονομικών κανόνων λειτουργίας τους, θυμίζουν μικρά ιατρεία», αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Γενικά έχουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και κανόνες. Μιλάμε για ένα επάγγελμα όπου εξυπηρετείται ένα άτομο κάθε φορά και κατόπιν ραντεβού, ενώ εμείς πάντα δουλεύαμε αποστειρωμένα, με υλικά μιας χρήσης, με γάντια και μάσκες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, που τα studio δερματοστιξίας παραμένουν κλειστά και χωρίς ένα πλάνο για την επαναλειτουργία τους, ανθεί το «φαινόμενο με το βαλιτσάκι», που αφενός, όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου εγκυμονεί κίνδυνο για τη μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ αφετέρου μεταφράζεται σε χαμένα έσοδα για το κράτος.

«Ένας στους τρεις πάνω στον πλανήτη έχει πλέον τατουάζ», είπε ο κ. Κόντος

«Γενικότερα υπήρχε αυτό το πράγμα στον κλάδο μας. Τώρα όμως το βλέπεις σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς οι άνθρωποι που θα έκαναν σε εμάς τατουάζ καταφεύγουν σε σπίτια και γκαράζ. Όταν μιλάμε για σπίτια ή οτιδήποτε, μπορούμε να καταλάβουμε ότι μιλάμε για υγειονομικούς κανόνες ανεπαρκείς σε σχέση με τους δικούς μας και ό,τι προβλέπει το ΦΕΚ για να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας.

Αν λειτουργούσαμε εμείς θα πληρώναμε κανονικά και το ΦΠΑ μας και τις εισφορές μας. Τώρα απλά μας έχουν αποκλείσει και ανθεί η μαύρη αγορά», ανέφερε ο κ. Κόντος.

Μόσιαλος: Δε συσχετίζονται τα εμβόλια με το σύνδρομο Guillain-Barré

Το τατουάζ στη χώρα μας 

Στη χώρα μας για να κάνει κάποιος ένα τατουάζ ή piercing, πρέπει να έχει κλείσει τα 18 έτη, ενώ οι ανήλικοι χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον γονέα τους.

Ομοίως με τα tatoo, όσοι είναι κάτω των 18 ετών χρειάζεται να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση με υπογραφή γονέα

«Τα τελευταία χρόνια το τατουάζ έχει διαδοθεί πολύ σαν τέχνη, ενώ έχει φύγει το ταμπού, ότι όποιος έχει tattoo είναι περιθωριακός. Πιστεύω ότι το ένα τρίτο του πλανήτη έχει πλέον τατουάζ. Προσωπικά έχω κάνει τατουάζ και σε γυναίκα 70 χρονών», είπε ο κ. Κόντος.