Lockdown: Στο σχολείο με μάσκα και… κουβέρτα

Τι ζήτησε διευθύντρια από μαθητές στη Χαλάστρα

Άνοιξαν σήμερα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία όλης της χώρας με μαθητές κι εκπαιδευτικούς να περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή στα θρανία μετά από δύο μήνες lockdown. 

Κατά την προσέλευση στα σχολεία, οι μικροί μαθητές φορούσαν τις μάσκες τους, κουβαλούσαν τις τσάντες τους κι έμπαιναν γρήγορα γρήγορα στις τάξεις μόνα τους, αφού οι γονείς τα άφηναν έξω από την πόρτα. 

Μάλιστα τα λίγα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν από τους γονείς, διαλύθηκαν γρήγορα μετά και από παραινέσεις των διευθυντών, που επεσήμαιναν συνεχώς, πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι. 
 

Lockdown: Ανοίγουν σήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία 

Οι μικροί μαθητές θα προσέρχονται και θα αποχωρούν από τα σχολεία τους σε διαφορετικές ώρες.

Επίσης εστάλησαν στα σχολεία οι νέες μάσκες με τις ανανεωμένες διαστάσεις.

Σε ισχύ είναι τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Χρήση αντισηπτικών
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί
  • Αερισμός σχολικών αιθουσών
  • Μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ορίζεται ότι θα πρέπει:

  • Οι αίθουσες να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους
  • Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.
  • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

Θεσσαλονίκη: Σχολείο ζήτησε από τους μαθητές να έχουν μαζί τους κουβέρτα

Για τον λόγο αυτό οι δάσκαλοι έχουν ζητήσει από τους γονείς να ντύνουν τα παιδάκια τους ζεστά, ώστε να μην κρυώνουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. 

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλάστρας έστειλε οδηγίες στους γονείς για την πρώτη μέρα της επιστροφής στα θρανία και τους ζήτησε να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με μια μικρή κουβερτούλα, καθώς οι αίθουσες θα αερίζονται διαρκώς και η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει. 

Άνοιγμα σχολείων: Αυτά είναι τα μέτρα για δημοτικά και νηπιαγωγεία

Αναλυτικά η διεύθυνση του σχολείου αναφέρει πως οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

  • Το παγουρίνο τους ή μπουκάλι με νερό.
  • Το δεκατιανό τους.
  • Είδη ατομικής προστασίας (χαρτομάντιλα, αντισηπτικό και αντισηπτικά μαντηλάκια).
  • Ένα σακουλάκι με δύο επιπλέον καθαρές μάσκες.
  • Ένα σακουλάκι όπου θα αποθηκεύουν την χρησιμοποιημένη μάσκα τους.
  • Η σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά. Για το λόγο αυτό το κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια μικρή κουβερτούλα τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομά του. Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφεται στο σπίτι για πλύσιμο.

Το ολοήμερο σχολείο σε κάποια σχολεία θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης και τα κυλικεία, ενώ κάθε σχολείο έχει την ευχέρεια να οργανώσει με τον δικό του τρόπο το πώς θα γίνεται η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών, αλλά και τα διαλείμματα. 

Όπως και να έχει το άνοιγμα των σχολείων έγινε αποδεκτό από μαθητές και γονείς με ανακούφιση, καθώς ο δίμηνος εγκλεισμός είχε συνέπειες στην ψυχολογία των παιδιών. 

Όλα συμφώνησαν ότι τα μαθήματα, αν και δεν είναι ευχάριστα, γίνονται καλύτερα στο σχολείο και δήλωσαν πως ανυπομονούν να συναντήσουν τους φίλους τους.  

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ