Εορτασμός Θεοφανείων: Η Εκκλησία της Ελλάδας προσέφυγε στο ΣτΕ

«Η πολιτεία επέλεξε να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία»

Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στη λειτουργία των Θεοφανείων, αλλά κατόπιν εορτής.

Εκκλησίες: Άνοιξαν τελικά για τα Θεοφάνεια με μικρό αριθμό πιστών

Οι προσφυγές κατατέθηκαν ηλεκτρονικά το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ. Η πρώτη κατατέθηκε 7:40 μ.μ. και η δεύτερη 8:30 μ.μ. Οι δικαστικοί υπάλληλοι του ΣτΕ έλαβαν σήμερα γνώση καθώς χθες ήταν αργία. Δεν κατατέθηκαν αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής ή αναστολής.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19. Υποστηρίζουν ότι καταργεί τη δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Οι προσφυγές αναφέρουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες η πολιτεία επέλεξε να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Κικίλιας για Θεοφάνεια: Η συμπεριφορά κάποιων είναι προβληματική

Αντ΄ αυτού, μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 η πολιτεία αποφάσισε να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, αναφέρεται ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση συμμετοχής στην λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο.