Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

«Καμπανάκι» από τον διευθυντή της Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου», κ. Καπραβέλο

Στο έλεος της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο με εκατοντάδες κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία ημερησίως και μόλις μία ΜΕΘ διαθέσιμη.

Πίεση στο σύστημα υγείας: Μόλις μία κενή ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ANT1 περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υγειονομικό σύστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ επεσήμανε ότι χάθηκαν ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Στήνουν κινητό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε επίσης ότι «ο ΕΟΔΥ πλέον δε μετράει κρούσματα, είναι οι εισαγωγές που γίνονται στα νοσοκομεία, οι οποίες αποτυπώνουν μεγάλη διασπορά του ιού. Οι εισαγωγές έχουν αυξητική τάση με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος στα νοσοκομεία».

Τέλος, σημείωσε ότι ο μηχανισμός δεν προέβλεψε τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι πολίτες δε θα συμμορφώνονταν στα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως και εν τέλει συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Θλίψη στις Σέρρες: Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ένας 25χρονος

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι έγινε λάθος, όχι το επόμενο καλοκαίρι. Γιατί δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας. Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας, δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος που δεν έχει συμπτώματα για να οδηγηθεί σε νοσοκομείο. Γι’ αυτό έγινε η τρομακτική διασπορά. Η Επιτροπή βασίζεται σε δείγματα, αλλά ουσιαστικά μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν τον ανιχνεύσαμε και αύξανε τον αριθμό των ατόμων που έμπαιναν στα νοσοκομεία», είπε.