Κορωνοϊός: Οι μαθητές θα μπορούν να κατεβάζουν τη μάσκα μέσα στην τάξη

«Διάλειμμα μάσκας» και στους εσωτερικούς χώρους μετά τις αντιδράσεις

Τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν 01/11/20

Η έξαρση της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας έχει αλλάξει τις συνήθειες όλων και κυρίως των μικρών παιδιών, που πλέον πρέπει να φορούν τη μάσκα τους και στο διάλειμμα του σχολείου. Όμως νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας δίνει τώρα τη δυνατότητα στους μαθητές να κάνουν ένα «διάλειμμα μάσκας» μέσα στη σχολική αίθουσα για λίγα λεπτά. 

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα θα ισχύουν από αύριο σε κάθε περιοχή της χώρας

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να τους ζητά να βγάζουν για λίγο τη μάσκα τους για να ξεκουραστούν. 

Η απόφαση ελήφθη μετά από αναφορές εκαπιδευτικών, ότι μαθητές, κυρίως των μικρότερων τάξεων, δυσανασχετούν από τη συνεχή χρήση της μάσκας. 

Θεσσαλονίκη: Πιο σκληρά μέτρα προτείνει ο Βασίλης Κικίλιας

Το θέμα ετέθη στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και εκείνη πρόκρινε τη λύση του «διαλείμματος μάσκας».

Το «διάλειμμα μάσκας» μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου. 

Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν. 

Κορωνοϊός Ελλάδα: 1.678 κρούσματα - 449 στη Θεσσαλονίκη και 300 στην Αττική

Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δε θα φορούν μάσκα. 

Δε θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε επίσης πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

  • μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
  • μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.