Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει τελικά με τα κατοικίδια και τη μετάδοση του ιού

Το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν γεννηθεί για την μόλυνση των κατοικίδιων και των ζώων συντροφιάς από τον κορωνοϊό έδωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν για τα κατοικίδιά τους και ξεκαθάρισε τι συμβαίνει με τα κρούσματα σε ζώα που καταγράφηκαν σε Βέλγιο και Χονγκ Κόνγκ.

Κορωνοϊός: 59 νεκροί και 1.613 κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα

«Έως σήμερα είχαν αναφερθεί στη βιβλιογραφία λοίμωξη σε μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, μια μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες. Επίσης, καμία από τις μολυσμένες γάτες, από αυτή τη μελέτη, δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι από αυτές υπάρχουν ικανές ποσότητες να μολύνουν άνθρωπο», ανέφερε για τα κρούσματα σε που έχουν εντοπιστεί σε ζώα.

Κορωνοϊός: Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιό σας

Επίσης, τόνισε ότι με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, τα ζώα δεν έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού και επεσήμανε ότι τα εργαστηριακά πειράματα που έχουν γίνει στην Κίνα δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα.

«Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γατών δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα τα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού, όπως έκαναν ορισμένοι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά, λόγος να τα εγκαταλείπουν όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και διασπορά της νόσου στους ανθρώπους», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος.