Κορωνoϊός: Αποτελούν τα τρόφιμα πηγή μετάδοσης;

Τι πρέπει να προσέχουμε, βάσει των οδηγιών

Ιδιαίτερη μεγάλη είναι η ανησυχία των πολιτών, όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσα της κατανάλωσης τροφίμων.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη στο star.gr, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μέσα από τα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσίευση της Eυρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) την 9 Μαρτίου 2020, τα επιστημονικά δεδομένα από προηγούμενες εστίες παρόμοιων κορωνοϊών, όπως τον κορωνοϊό (SARS-CoV) και το κορωνοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV), δείχνουν ότι δε σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων.

Κορωνοϊός: Κλείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους, όσον αφορά τη μετάδοση του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων», έχει ξεκαθαρίσει η επικεφαλής του EFSA, Marta Hugas.

Κορωνοϊός: Μένουν μέσα οι Έλληνες – Το 80% μείωσε τις εξόδους

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), εξάλλου, δηλώνει ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο - κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν.

Ο Οργανισμός Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας  (BfR) αποφαίνεται ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης ανθρώπων με τον νέο τύπο κορωνοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με την κυρία Βασιλαντώνακη, οι αρμόδιες αρχές έχουν αποφανθεί, ωστόσο, ότι η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από αποχρέμψεις μολυσμένων ατόμων από κορωνοϊούς είναι, παρ΄όλα αυτά, δυνατή.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καλεί τους καταναλωτές να τηρούν αυστηρά τους γενικούς κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.

«Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κορωνοϊού SARS-CoV-2», αναφέρει ο ΕΦΕΤ, καλώντας – σε σχετική ενημέρωση που έκανε - τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων.