Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες στην Αττική

Σε ποιους δρόμους είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Η επέλαση της «Ζηνοβίας» ξεκίνησε και από το βράδυ αναμένεται να πλήξει και την Αττική με πυκνές χιονοπτώσεις στα Βόρεια προάστια. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χιόνι αναμένεται να πέσει στον Διόνυσο, στη Νέα Πεντέλη, στον Βαρνάβα, στα Βίλια, στη Ροδόπολη, στις Ερυθρές, στο Κρυονέρι, στην Άνοιξη, στις Αφίδνες, στη Δροσιά, στο Καπανδρίτι, στη Σταμάτα, στους Θρακομακεδόνες, στην Ανθούσα, στο Πολυδένδρι, στην Εκάλη, στη Νέα Ερυθραία και πιθανόν στην Κηφισιά και τα Μελίσσια. 

Έρχεται χιονιάς από το βράδυ του Σαββάτου-Τι καιρό θα κάνει την Πρωτοχρονιά

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – meteo επισημαίνει για τη “Ζηνοβία” ότι:

  • Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.
  • Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.
  • Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.
  • Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ο καιρός ανά ημέρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης–Καταιγίδες και χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο

1. Από το βράδυ του Σαββάτου (28-12-2019)
α. Θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.
β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
γ. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

2. Την Κυριακή (29-11-2019)
α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.
β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
γ. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

3. Την Δευτέρα (30-12-2019)

α. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
β. Οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα
εξασθενήσουν.
γ. Οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Υπ’ ατμόν η Περιφέρεια Αττικής για τη «Ζηνοβία»

Συναγερμός" έχει σημάνει στην Περιφέρεια Αττικής η κακοκαιρία «Ζηνοβία» που θα σαρώσει τη χώρα μέχρι την Δευτέρα.
Σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου κανείς να μην κινδυνεύσει από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφέρειας, δίνεται έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με 18 εκχιονιστικά μηχανήματα και 15 μηχανήματα άμεσης επέμβασης.

Επίσης η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες που θα τους θέσουν σε κίνδυνο αλλά και να ενημερώνονται συνεχώς για τον καιρό και για τα έκτακτα δελτία.

Παράλληλα ήδη έχουν διατεθεί ικανές ποσότητες αλατιού σε Δήμους κατόπιν σχετικού αιτήματος τους, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στο παρακάτω link https://goo.gl/zNV3UH  στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Aττικής είναι αναρτημένη λίστα με τους θερμαινόμενους χώρους που διαθέτουν όλοι οι Δήμοι της Αττικής για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Άρχισε η χιονόπτωση στο Πήλιο

Η «Ζηνοβία» είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της στο Πήλιο, όπου έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση, η οποία και θα ενταθεί το βράδυ. 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα χιονίζει σε όλο το Πήλιο από την Πορταριά έως την ανατολική πλευρά του όρους, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες. 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με επικεφαλής την ίδια την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, βρίσκεται σε ετοιμότητα, με 15 μηχανήματα να επιχειρούν ήδη στο οδικό δίκτυο Πηλίου, πετώντας αλάτι.

Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στις εξής περιοχές:

  • ΠΕΛΛΑ: Επ. Ο. Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ. έως Χιονοδρομικό Κέντρο.
  • ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας από 25ο έως 28ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).
  • ΦΛΩΡΙΝΑ: Επ.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Ιδιαίτερη προσοχή πάντως χρειάζεται καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, λόγω πιθανής χιονόπτωσης ή παγετού.