Θέμα star.gr: H Silicon Valley των Ιωαννίνων-Εταιρίες κρατούν τα καλά μυαλά στην Ελλάδα

Καινοτόμες επιχειρήσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο βάζουν πλάτη και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους που δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους

​Σε καιρό κρίσης, την ώρα που η χώρα «στενάζει» από την ανεργία και τα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών αλλά και θέσεων εργασίας, τα Γιάννενα κάνουν την διαφορά.

Μέσω μιας καινοτομίας στοχεύουν να σταματήσουν το brain drain, προσφέροντας δουλειά σε νέους οι οποίοι έχουν όρεξη να δουλέψουν, αλλά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν και τον τόπο τους.

Τι δουλειά έχει σε αυτό η Πολιτεία; Η απάντηση είναι ΚΑΜΙΑ, καθώς όλο αυτό είναι πρωτοβουλία μιας συστάδας εταιριών της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής, οι οποίες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικότερα το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρολογικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, βάζουν πλάτη για να κρατήσουν τους νέους στην επαρχία.

Πώς το καταφέρνουν; Μέσω της δημιουργίας cluster. Αν αναρωτιέστε τώρα τι είναι το cluster, την απάντηση την δίνει στο star.gr, ο Αθανάσιος Ναυρόζογλου, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρίας Natech, η οποία ανήκει στο cluster των Ιωαννίνων:

«Το cluster είναι ένας θεσμός, μια κοινοπραξία εταιριών που έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό ή έχουν ένα κοινό αντικείμενο εργασιών. Αυτές η εταιρίες συντονίζονται και δημιουργούν ένα cluster, δηλαδή μια αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Μπαίνει η Περιφέρεια, μπαίνει το Πανεπιστήμιο μπαίνει και το Επιμελητήριο και έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων. Η Περιφέρεια έχει υποστηρικτικό ρόλο, το Πανεπιστήμιο λειτουργεί σαν φορέας καινοτομίας κάνοντας κάποια έρευνα».


Όπως εξηγεί στο star.gr ο κύριος Ναυρόζογλου, «εμείς φτιάχνουμε λογισμικό για τράπεζες. Είμαστε μια από τις δυο εταιρίες στην Ελλάδα που φτιάχνει τραπεζικά συστήματα και μια από τις ελάχιστες εταιρίες στην Ευρώπη.Αναγκαστήκαμε να έχουμε γραφείο και στην Αθήνα για να κάνουμε προσλήψεις και στην Αθήνα, αλλά για εμάς το κέντρο είναι στα Γιάννενα».


Το πρόβλημα όπως λέει, είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην περιφέρεια, σε συνδυασμό με την κρατική αδιαφορία, με αποτέλεσμα οι εν λόγω εταιρίες να επενδύουν από την τσέπη τους, βάζοντας… πλάτη:

«Από το κράτος δεν υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο γι΄αυτό και προσπαθούμε μέσω του cluster να κάνουμε κάτι. Το κράτος δεν ενδιαφέρεται. Ενδιαφέρεται μόνο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κοτόπουλα. Σε αυτά επενδύει και όχι στην τεχνολογία».


Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Ιωάννης Φούντος, Πρόεδρος του Tμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Ιωαννίνων, ο οποίος μας εξηγεί ότι αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από μόλις δυο μήνες, και στόχος είναι «να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο 1ο εξάμηνο ή μέσα στον πρώτο χρόνο, αλλιώς δεν θα έχει νόημα.Απώτερος σκοπός είναι να υπάρξει και ένα σχήμα που να χρηματοδοτηθούν εταιρίες spin off. Δηλαδή νέες εταιρίες με καινοτόμες ιδέες σε τεχνολογίες αιχμής ώστε τα παιδιά να μένουν στον τόπο τους γιατί πάντα υπήρχε η τάση να ψάχνουν δουλειές στα μεγάλα αστικά κέντρα».


Μάλιστα δεν κρύβει ότι η κατάσταση όσο περνά ο καιρός χειροτερεύει, καθώς «οι φοιτητές από το 2ο-3ο έτος ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε γιατί η Πληροφορική είναι από τους λίγους τομείς που βρίσκουν εργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βεργιώτη

*chvergioti@star.gr