ΦΩΤΙΕΣ και ΞΥΛΟ στη Μόρια: ΣΟΒΑΡΑ επεισόδια από μετανάστες-ΕΚΑΨΑΝ τον καταυλισμό

Νύχτα κόλαση-Τον εκκένωσαν οι αστυνομικοί

​Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο hot spot της Μόρια, στην Λέσβο, ενώ ξέσπασαν πυρκαγιές με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση του καταυλισμού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας, τα επεισόδια ξεκίνησαν ύστερα από καυγά ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς.


15 άτομα τραυματίστηκαν ενώ οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται κυρίως στο δυτικό μέρος του καταυλισμού όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες από το Πακιστάν και το Νεπάλ.

Στο σημείο έφτασαν απευθείας πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, ενώ η τάξη αποκαταστάθηκε με την παρέμβαση και της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι αυτοί της Μόριας έλεγαν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο.

Κατήγγειλαν τη δράση οργανωμένων ομάδων οι οποίοι ανενόχλητα εισβάλλουν σε σπίτια στο γειτονικό χωριό της Μόριας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές από αγροικίες. Κατήγγειλαν, επίσης, την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης καθώς και ότι, όταν διαπιστώνονται κλοπές, τους ζητείται να καταβάλουν υψηλά παράβολα προκειμένου να υποβάλουν μηνύσεις. Ενώ όσοι συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω, κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες και παραδίδονται στην Αστυνομία, αφήνονται σε μι�� δυο μέρες ελεύθεροι αφού δικάζονται και τους επιβάλλονται μικροποινές με αναστολή.

«Έτσι επιστρέφουν στον καταυλισμό και φυσικά περνούν έξω από τα σπίτια μας γελώντας και απειλώντας μας» υποστηρίζουν. Οι ίδιοι τέλος κατήγγειλαν περιστατικά πορνείας στην οποία επιδίδεται μικρός αριθμός γυναικών από αφρικανικές χώρες προκειμένου να επιβιώσουν αφού μετά από τον δίμηνο και πλέον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο δεν διαθέτουν χρήματα. Η παράκαμψη της εθνικής οδού Μυτιλήνης- Καλλονής, στο ύψος της διασταύρωσης με την παλιά επαρχιακή οδό της Μόριας, έλεγαν, μετατρέπεται σε πιάτσα αγοραίου έρωτα.

Χθες, Τετάρτη 1 Ιουνίου το πρωί, στη Λέσβο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ζούσαν 3252 άτομα. Περίπου 1000 από αυτά στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας.