Τελικά το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο βροχερό;

ΔΕΙΤΕ τι λέει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ

​Τη λύση του μυστηρίου για τα καιρικά φαινόμενα που θα συνοδεύσουν το φετινό καλοκαίρι δίνει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, κ. Αντώνης Λάλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού του 2013, καθώς η επιτυχία των καιρικών προβλέψεων είναι βάσιμη μέχρι και για προγνώσεις που αφορούν σε διάστημα 7-10 ημερών.

«Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι πάντα μεγάλα και ζεστά, αυτό είναι κάτι που είναι γενικά γνωστό. Η προσπάθεια των επιστημόνων είναι να μπορέσουν να δουν σ’ένα βάθος χρόνου πως θα εξελιχθεί ο καιρός» και προσθέτει:

«Οι δυνατότητες μας σ’ένα καλό βαθμό δεν ξεπερνούν ούτε τις 7 μέρες, ακόμη και το καλοκαίρι που ο καιρός είναι πιο σταθερός. Επομένως όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τον καιρό για πολύ καιρό, χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα έχουμε κάποια επιτυχία»

Σχετικά με το καλοκαίρι του 2013, ο κ. Λάλος επισημαίνει: «Φέτος είναι μια χρονιά που δεν έχει δείξει ακόμη χαρακτηριστικά. Ακόμη δεν μπορούμε να σας πούμε τι καιρό θα κάνει τέλη Ιουνίου για παράδειγμα» και προσθέτει: «Είναι μια αξιοπερίεργη καιρικά χρονιά, την οποία πρέπει να την παρακολουθούμε και θα βγάλουμε τα συμπεράσματα στην πορεία. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, ούτε αν το καλοκαίρι θα είναι πολύ βροχερό ή αν θα είναι πολύ ζεστό. Θα φανεί αυτό με τις προβλέψεις ανά βδομάδα»
Ο ίδιος τόνισε πως αξιοπερίεργες είναι οι πλημμύρες που συνέβησαν στην κεντρική Ευρώπη, οι οποίες συνέβησαν ένα μήνα νωρίτερα των προβλέψεων κι αυτό μπορεί να επηρεάσει σε βάθος χρόνου και τον καιρό στην περιοχή μας.
«Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, τα έξι τουλάχιστον καλοκαίρια, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2012, ήταν από τα πιο ζεστά γενικά στον κόσμο. Ωστόσο, κάθε καλοκαίρι είχε άλλα χαρακτηριστικά, δηλαδή πέρυσι ήταν οι συνεχείς μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες» εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ.
«Για τον καιρό δεν υπάρχει τίποτα ξαφνικό γι’αυτό τον παρακολουθούμε όλο το 24ωρο» είπε ακόμη. Επίσης σχολίασε την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες: «Το τριήμερο που ακολουθεί θα είναι βροχερό με δυνατές μπόρες, χαλάζι και υποχώρηση της θερμοκρασίας. Από το Σαββατοκύριακο ο καιρός πάλι αλλάζει και θα έχουμε καλοκαίρι».
Τέλος, ο κ.Λάλος αναφέρθηκε και στα κύματα της αφρικανικής σκόνης: «Τον Ιούνιο είχαμε 2-3 περάσματα αφρικανικής σκόνης, τα οποία δεν ήταν φυσιολογικά για το Ιούνιο, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ο καιρός μοιάζει με τα μέσα Μαΐου. Δεν περιμένουμε να συνεχιστεί, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα μελτέμια, τα βοριαδάκια στο Αιγαίο».