Έτσι αθώωναν τους δημόσιους υπαλλήλους που «έτρωγαν» τα λεφτά του κοσμάκη!

Σε πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων είχαν μετατραπεί τα πειθαρχικά συμβούλια

Σε πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων ή επιβολής ποινών που έριχναν στα μαλακά τους επίορκους είχαν μετατραπεί σε αρκετές περιπτώσεις τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο τους τελευταίους 12 μήνες.

Τον Μάρτιο του 2012 αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ένστασης από τον γενικό επιθεωρητή, με αποτέλεσμα να μην κοινοποιούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων είναι αμετάκλητες, ενώ δικαίωμα ένστασης είχαν μόνο οι υπουργοί, οι οποίοι συνήθως δεν ασκούσαν το δικαίωμα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί επίορκοι υπάλληλοι να παραμένουν ατιμώρητοι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας υπαλλήλου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε ΔΟΥ της Κρήτης, η οποία συνελήφθη να πλαστογραφεί έγγραφα και να υπεξαιρεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 55.403 ευρώ. Η υπάλληλος εντοπίστηκε. Κλήθηκε από το πειθαρχικό σε απολογία, επέστρεψε τα 10.000 αλλά τελικά επικαλέστηκε λόγους υγείας και τιμωρήθηκε με εξάμηνη αργία άνευ αποδοχών. Στη συνέχεια επέστρεψε κανονικά στην εργασία της.

Άλλη περίπτωση είναι αυτή εκπαιδευτικού του ΟΑΕΔ, ο οποίος ήταν πρόεδρος σε επιτροπή επιλογής ωρομίσθιων καθηγητών σε ΙΕΚ του οργανισμού. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος λοιπόν, το 2011 προσέλαβε την κόρη του κάνοντας δεκτό πλαστό πτυχίο ΤΕΙ.

Όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε, ο υπάλληλος ανέφερε στο πειθαρχικό πως δεν γνώρισε ότι η κόρη του δεν είχε τελειώσει το ΤΕΙ και τελικά τιμωρήθηκε με εξάμηνη αργία άνευ αποδοχών. Στη συνέχεια επέστρεψε κανονικά στη δουλειά του.

Ατιμώρητοι ή με μικρές ποινές έμειναν επίσης τόσο ένας υπάλληλος του ΙΚΑ που έβαζε λιγότερα εργατικά σε οικοδομή άλλου υπαλλήλου της υπηρεσίας, αλλά και ο υπάλληλος του ΕΟΤ που είχε... προσλάβει πρώην προϊστάμενό του που είχε βγει σε σύνταξη.

Από την παράτυπη πρόσληψη προέκυψε τρύπα χιλιάδων ευρώ στον οργανισμό αλλά ο υπάλληλος τιμωρήθηκε με μείωση μισθού για δύο μήνες!

Στα μαλακά έπεσε και η διοικητική υπάλληλος νοσοκομείου που αύξανε με υπερωρίες τον μισθό συγγενή της. Εντοπίστηκε, πέρασε πειθαρχικό και ... τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού για έναν μήνα!