Τυροκουλούρα με φέτα και μυρωδικά

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικα:

  • 550 γρ. αλεύρι σκληρό 70%
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 120 γρ. γάλα χλιαρό
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
  • 300 γρ. Φέτα ΒΑΛΜΑ
  • φρέσκο θυμάρι
  • φρέσκια ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • μαυροκούκι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

-Στο κάδο του μίξερ με τον γάντζο βάζουμε πρώτα τα υγρά στοιχεία με τη ζάχαρη και τη ξηρή μαγιά και το αφήνουμε 5 λεπτάκια να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

-Προσθέτουμε και το αλεύρι (προαιρετικά κοσκινισμένο) και το αλάτι και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά το ζυμάρι μας.

-Βγάζουμε τη ζύμη μας από το μίξερ και τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ να ξεκουραστεί για 1 με 1:30 ώρα.

-Παράλληλα μαδάμε τα φρέσκα μας μυρωδικά να είναι έτοιμα και σπάμε και το τυρί μας με τα χέρια μας ανομοιόμορφα.

-Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε λαδωμένη επιφάνεια και με λαδωμένα χερια σε ένα μεγάλο ορθογώνιο περίπου 45*60, ανοίγει πολύ εύκολα με τη χρήση του λαδιού.

-Απλώνουμε παντού το τυρί μας, τα μυρωδικά μας, το μπούκοβο και το πιπέρι μας να είναι όλα παντού.

-Τυλίγουμε σε ρολό το ζυμάρι μας, κλείνουμε τις δύο άκρες και δημιουργούμε ένα σαλιγκάρι και μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.

-Αλείφουμε με λιγο λάδι από πάνω για να κολλήσουν τα σουσάμια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.