Τραγανό Τηγανιτό Κοτόπουλο με Λαχανοσαλάτα | 8.2.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Υλικά

 

Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα

 

4 φιλέτα μπούτι κοτόπουλο

 

300 γρ. γάλα

 

100 γρ. κρέμα γάλακτος light

 

2 κ.σ. λευκό ξύδι ή λεμόνι

 

1φλ. αλεύρι

 

1/3 φλ. κορν φλάουρ

 

2 κ.γ. baking powder

 

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

 

3 κ.σ. νερό

 

200 γρ. σάλτσα bbq

 

2 κ.σ. μέλι

 

1 μικρή σκελίδα σκόρδο

 

1 κ.σ. ginger

 

1 κ.σ. λευκό ξύδι

 

 

 

Για τη λαχανοσαλάτα και τη σύνθεση

 

500 γρ. λάχανο

 

200 γρ. μαγιονέζα light

 

χυμό από 1 λεμόνι

 

3-4 μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα

 

80 γρ. αγγουράκι τουρσί

 

ψωμί μπέργκερ μπριός

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

 

Για το κοτόπουλο

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα την κρέμα γάλακτος και το ξύδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δούμε ότι αρχίζουν να δημιουργούνται μικρή σβόλοι (σαν να κόβει το γάλα).

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Προσθέτουμε σε αυτό το κοτόπουλο, αρκετό πιπέρι και τα βυθίζουμε μέσα στο γάλα έχοντας σιγουρευτεί ότι έχουν καλυφθεί όλες τους οι πλευρές με το μείγμα. Καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέχρι και 12 h.

 

* επειδή το γάλα είναι ελαφρώς όξινο, σε σχέση με άλλες μαρίναδες (πχ: λεμόνι, ξύδι κτλ), δεν σκληραίνει το κρέας. Τα ένζυμα που υπάρχουν στο γάλα διασπούν τις πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να παίρνουμε ένα μαλακό και γευστικό κοτόπουλο.

* όσο περισσότερο το μαρίναρουμε στο γάλα τόσο πιο μαλακό θα βγει το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό και με τα ακροδάχτυλα ‘θρυμματίζουμε’ το αλεύρι έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μικρούς σβόλους.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την μαρινάδα, τα στραγγίζουμε ελαφρώς και πανάρουμε πολύ καλά και από τις δύο πλευρές. Τέλος αλατίζουμε καλά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 05. Για το ψήσιμο:

 

 

Επιλογή 1:Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγανίζουμε το κοτόπουλο 8’-10’ γυρίζοντας μια φορά στα μισά του χρόνου.

 

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το λάδι και το τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να απορροφήσει τα περιττά λιπαρά.

 

 

 

Επιλογή 2: Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180 βαθμούς στον αέρα.

 

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί με λαδόκολλα ή ακόμα καλύτερα σε μία σχάρα και ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά γυρνώντας στα μισά του χρόνου τα κοτόπουλα από την άλλη πλευρά.

 

Για τη σάλτσα

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε τη σάλτσα bbq, το μέλι, το σκόρδο δίνουμε μία βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρα και σιγοβράζουμε για 3’. Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε το ginger και το ξύδι.

 

 

 

Για τη λαχανοσαλάτα και τη σύνθεση

 

ΒΗΜΑ 01. Σε μεσαίο μπολ προσθέτουμε την μαγιονέζα το χυμό λεμόνι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, και το τουρσί και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το λάχανο το ομογενοποιούμε καλά στο μείγμα και διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι.

 

ΒΗΜΑ 02. Σε μπολ αδειάζουμε την κόκκινη σάλτσα και προσθέτουμε σε αυτό τα κοτόπουλα. Ανακινώντας καλά το καλύπτουμε όλη την επιφάνεια από το κοτόπουλο με την σάλτσα.

 

ΒΗΜΑ 03. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με την λαχανοσαλάτα. Αν θέλουμε να το φτιάξουμε σαν burger τοποθετούμε στο κάτω ψωμάκι μέρος από το λάχανο, ένα κομμάτι κοτόπουλο και απολαμβάνουμε.

 

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros