Τάρτα Quiche Lorraine (Κις Λορέν) με Απάκι και Θυμάρι | 31.1.2020

Μια συνταγή του Λάμπου Βακιάρου

Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας


• 250 γρ. αλεύρι
• 150 γρ. βούτυρο
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.σ. γάλα
• 1 μεσαίο αυγό
Για τη γέμιση
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
• 200 γρ. απάκι (ψιλοκομμένο)
• 400 γρ. γάλα
• 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
• 3 – 4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
• 50 γρ. βούτυρο
• 50 γρ. αλεύρι
• 80 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
• 1 αυγό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη της τάρτας

1. Προθερμάινουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
2. Σε έναν καθαρό πάγκο ή στον κάδο του μίξερ με το γάντζο, φτιάχνουμε ένα πηγάδι με το αλεύρι. Βάζουμε στο κέντρο το βούτυρο, το αλάτι, το γάλα και τo αυγό. Με τα δάχτυλα ή σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μας ανακατεύουμε αυτά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3. Στη συνέχεια, αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τις άκρες και το ενώνουμε με τα υλικά στο κέντρο.
*Στο τέλος αυτού του βήματος θα έχουμε μία ζύμη με μικρούς κόκκους.
4. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη.
5. Φτιάχνουμε μία μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
6. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο πάχους μισού εκατοστού.
7. Την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 26 – 28 εκ., έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα.
*Η συγκεκριμένη ζύμη είναι εύθραυστη, οπότε μπορεί να σπάσει κατά την τοποθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση πλάθουμε/ενώνουμε μέσα στην ταρτιέρα τα κομμάτια, ώστε να έχουμε μία ενιαία ζύμη.
8. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα ένα σκεύος που εφάπτεται.
*Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι βάρος ώστε να ψηθεί σωστά η ζύμη. Εάν δεν έχουμε κάποιο σκεύος, μπορούμε να απλώσουμε στη λαδόκολλα ένα πακέτο ωμά φασόλια γίγαντες ή άλλο μεγάλου μεγέθους όσπριο.
9. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε για άλλα 5 – 10 λεπτά ή έως ότου το κάτω μέρος έχει ψηθεί.

Για τη γέμιση και το τελείωμα

1. Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 3 – 4 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το απάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο και αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία. Ιδανικά την καλύπτουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.* Με αυτόν τον τρόπο θα αρωματίσουμε σε βάθος το γάλα.
3. Παράλληλα, σε ένα μεσαίο μπρίκι ή μικρό σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, έως ότου φτιάξουμε το λεγόμενο ‘ρου’.
4. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από την κατσαρόλα και τη θερμαίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις έχει σχεδόν βράσει, προσθέτουμε σε μία δόση το ‘ρου’ και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά.
5. Σιγοβράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει. Την αφαιρούμε από την εστία, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
6. Αδειάζουμε το μείγμα στο εσωτερικό της ψημένης ζύμης και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.