Τάρτα Μανταρίνι| 22.2.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα λεμονιού

 

120 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

 

4 φύλλα ζελατίνης

 

300 γρ. ζάχαρη

 

ξύσμα από 4 μανταρίνια

 

4 μεγάλα αυγά

 

1/2 φλ. φρέσκο χυμό μανταρίνι

 

200 γρ. τυρί κρέμα

 

 

 

Για τη βάση

 

200 γρ. μπισκότα τύπου digestive

 

50 γρ. καβουρδισμένο λευκό αμύγδαλο

 

100 γρ. βούτυρο

 

 

 

Για τη σαντιγί

 

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 

15 – 25 γρ. ζάχαρη άχνη

 

2 βανιλίνες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη βάση

 

ΒΗΜΑ 01. Προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα μπισκότα και το αμύγδαλο και τα τρίβουμε αφήνοντας κάποια μικρά κομματάκια μπισκότου.

 

ΒΗΜΑ 02. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μπισκότο μαζί με το λιωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να το τρίβουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να αναμειχθούν καλά.

 

ΒΗΜΑ 03. Μεταφέρουμε το μπισκότο σε μία αποσπώμενη φόρμα 24-26 εκ. , πιέζουμε καλά για να απλωθεί ομοιόμορφα (ιδανικά με τη βάση ενός ποτηριού) και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Για τη κρέμα μανταρινιού

 

ΒΗΜΑ 01. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα μέχρι αν αφρατέψει περίπου 2-3 λεπτά. Παράλληλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες.

ΒΗΜΑ 02. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα. (Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να διακόψουμε προσωρινά και με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής να σιγουρευτούμε ότι το βούτυρο δεν έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μίξερ.)

ΒΗΜΑ 03. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1-1 τα αυγά στο μείγμα και μόλις αυτά ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το χυμό μανταρίνι. Το μείγμα μας θα φαίνεται σαν να έχει κόψει αλλά αυτό θα εξαφανιστεί στη συνέχεια.

ΒΗΜΑ 04. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη και μόλις δούμε ότι το μείγμα αρχίζει να δένει περίπου στα 8 – 10 λεπτά, το αποσύρουμε από την εστία. Στύβουμε καλά τις ζελατίνες της προσθέτουμε στο μείγμα και ομογενοποιούμε. Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 05. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα έως ότου αφρατέψει, στη συνέχεια προσθέτουμε με σταθερή ροή την κρέμα μανταρινιού και ομογενοποιούμε καλά.

ΒΗΜΑ 06. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την βάση του μπισκότου,  καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

 

Για τη σαντιγί και το γαρνίρισμα

 

ΒΗΜΑ 01. Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά για την σαντιγί και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να έχουμε υφή σαντιγής.

ΒΗΜΑ 02. Γαρνίρουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα μανταρινιού και σερβίρουμε.

 

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros