Σιροπιαστό Κανταΐφι | 24.12.2020

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

 

Για το σιρόπι

 

750 γρ. ζάχαρη

 

565 γρ. νερό

 

200 γρ. γλυκόζη

 

 

 

Για το καταΐφι

 

1 συσκευασία καταΐφι Χρυσή Ζύμη

 

150 γρ. καρύδια + 150 γρ. αμύγδαλα λευκά

 

ή 300 γρ. φιστίκια Αιγίνης

 

1 κ.γ. κανέλα

 

200 γρ. λιωμένο βούτυρο

 

100 γρ. βούτυρο σε 20 κυβάκια

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

ΒΗΜΑ 01. Για το σιρόπι προσθέτουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει μια βράση το αποσύρουμε από την εστία.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί ανοίγουμε το κανταΐφι και το ‘ξάνουμε’ έτσι ώστε να το ανοίξουμε πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για ένα πετυχημένο κανταΐφι.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Στο μούλτι, χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια αναμειγνύουμε με την κανέλα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας χωρίζουμε το κανταΐφι στη μέση και το κάθε μισό σε 10 μέρη. Aπλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα και τοποθετούμε μια μεσαία κουταλιά στην άκρη του φύλλου και ένα κυβάκι παγωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια ρολάρουμε σε ένα μικρό ρολλάκι. Θέλουμε περίπου 18 με 20 μικρά κανταίφια.

 

 

 

ΒΗΜΑ 05. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 06. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή μία στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 26 εκ. και στη συνέχεια τοποθετούμε όλα τα μικρά ‘κανταιφάκια’ ξεκινώντας περιμετρικά. Με το πινέλο βουτυρώνουμε όλο το κανταΐφι πάρα πολύ καλά χωρίς να το ακουμπάμε πολύ. Περιχύνουμε όλη την ποσότητα του βουτύρου. Ψήνουμε για 1.30 ώρα (αν χρησιμοποιήσουμε αποσπώμενο τσέρκι το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί και μετά αυτό στο φούρνο) . Περίπου στα 70 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και με προσοχή αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι όση περισσότερη ποσότητα βουτύρου μπορούμε από το ταψί ή την φόρμα. Επαναφέρουμε το ταψί στο φούρνο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο.

 

 

 

ΒΗΜΑ 07. Μόλις το κανταΐφι είναι έτοιμο σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι δίνουμε τουλάχιστον για 2 h να το απορροφήσει.

 

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε έξτρα ξηρούς καρπούς στο κέντρο από το κάθε κανταΐφι.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros