Ρώσικο Κεικ με Καραμελωμένο Μέλι και Κρέμα | 9.11.2020

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

 

 

Για τη βάση

170 γρ. βούτυρο

150 γρ. μέλι

100 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

 

Για την κρέμα

200 γρ. τυρί μασκαρπόνε

400 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη

40 γρ. μέλι

50 γρ. ζάχαρη άχνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη βάση

 

ΒΗΜΑ 01. Σε μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ξεκινήσει να σιγοβράζει και να βγάζει φυσαλίδες προσθέτουμε την μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε συνεχώς (σε αυτό το σημείο το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει γι' αυτό πρέπει να ανακατεύουμε έντονα). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα τύπου καραμέλας. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει 5 – 6 λεπτά.

 

ΒΗΜΑ 02. Παράλληλα σε ένα μπολ ομογενοποιούμε με τα αυγά με τη βανίλια. Με πολύ αργή και σταθερή ροή προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα με το μέλι ανακατεύουμε, έντονα έτσι ώστε τα αυγά να ομογενοποιηθούν και να μην ψηθούν. Με μία πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ομογενοποιούμε με στο μείγμα το αλεύρι (ιδανικά το έχουμε κοσκινίσει) με κυκλικές και περιστροφικές κινήσεις. Μόλις ενσωματώσουμε όλο το αλεύρι θα έχουμε μία σχετικά μαλακή ζύμη. Για να την δουλέψουμε καλύτερα την μεταφέρουμε για 20 με 25 λεπτά στο ψυγείο έτσι ώστε να κρυώσει και να σφίξει.

 

ΒΗΜΑ 03. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

 

ΒΗΜΑ 04. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη. Αλευρώνουμε μία επιφάνεια εργασίας και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε όσο μπορούμε περισσότερο στρογγυλό μέγεθος, με πάχος περίπου μισό εκατοστού. Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού τσερκιού μαρκάρουμε και κόβουμε σε ολοστρόγγυλο σχήμα. Την περιμετρική ζύμη που περισσεύει την κρατάμε και την ψήνουμε στο χώρο που περισσεύει στο ταψί στο βήμα 5.

 

ΒΗΜΑ 05. Μεταφέρουμε 2 στεφάνια ζύμης σε μία λαδόκολλα και με ένα πιρούνι τρυπάμε αρκετές φορές. Στις άκρες του ταψιού απλώνουμε τη ζύμη που περίσσεψε. Ψήνουμε για 5 με 6 λεπτά και στη συνέχεια ανασηκώνοντας την λαδόκολλα μεταφέρουμε τις βάσεις σε μια επιφάνεια για να κρυώσουν. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη για να έχουμε σύνολο 10 στρώσεις. (αν χρησιμοποιήσουμε αμέσως το καυτό ταψί ίσως χρειαστεί να ψήσουμε 1 λεπτό λιγότερο)

 

Για τη κρέμα

 

ΒΗΜΑ 01. Στο καδό του μίξερ προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα έως ότου να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη άχνη και ομογενοποιούμε.

 

ΒΗΜΑ 02. Σε μία πιατέλα τοποθετούμε την πρώτη στρώση του κέικ και στη συνέχεια με ένα κουτάλι η σπάτουλα απλώνουμε ομοιόμορφα μέρος της ποσότητας της κρέμας. Τοποθετούμε από πάνω μία δεύτερη στρώση και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία εωσότου έχουμε και τις 10 στρώσεις με την κρέμα ενδιάμεσα. Καλύπτουμε με το κέικ με κρέμα εξωτερικά και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη τριμμένη ζύμη.

 

ΒΗΜΑ 03. Μεταφέρουμε το κέικ στο ψυγείο και αφήνουμε για 2 ώρες να δέσει.

 

#StarKoukou #StarChannelTV