Ψωμί ολικής Χωρίς Ζύμωμα | 12.1.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

 

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

5 γρ. μαγιά ξηρή

 

1 κ.γ. ζάχαρη

 

750 γρ. νερό χλιαρό προς ζεστό

 

20 γρ. θαλασσινό αλάτι

 

100 γρ. ηλιόσπορο

 

50 γρ. λιναρόσπορο

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα 2 άλευρα,, τη μαγιά, τη ζάχαρη και στη συνέχεια το νερό. Με τα ακροδάχτυλά μας ανακατεύουμε τη ζύμη κυκλικά έτσι ώστε να αρχίσει να ομογενοποιείται το αλεύρι με το νερό. Ιδανικά δεν πλάθουμε με όλο μας το χέρι έτσι ώστε να μην κολλήσει πολύ ζύμη σε αυτό. Για να καθαρίσουμε τα χέρια μας από τη ζύμη, βάζουμε 1-2 κ.σ. σε αυτά και τρίβουμε μεταξύ τους και στη συνέχεια ομογενοποιούμε όλη τη ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί για 5’-10’ έτσι ώστε να ξεκινήσει να ενεργοποιείται η μαγιά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Στη συνέχεια βρέχουμε το ένα μας χέρι ελαφρώς, προσθέτουμε το αλάτι στη ζύμη και στη συνέχεια ξεκινάμε να τραβάμε ελαφρώς τη ζύμη από την άκρη του μπολ και να την διπλώνουμε στο αμέσως απέναντί σημείο του μπολ. Συνεχίζουμε, διπλώνοντας ξανά αυτή τη φορά ξεκινώντας από τη ‘γωνιά’ που έχει δημιουργηθεί από το προηγούμενο δίπλωμα και συνολικά διπλώνουμε τη ζύμη 5-6 φορές. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20΄.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Βρέχοντας πάντα το χέρι, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του διπλώματος όπως στο προηγούμενο βήμα για 5-6 φορές. (με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε αέρας τη ζύμη και τη βοηθάμε να φουσκώσει και να έχουμε ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα). Σε αυτό το σημείο καλύπτουμε το μπολ είναι μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Μετά τις 2 ώρες η ζύμη θα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Προσθέτουμε τον ηλιόσπορο και το λιναρόσπορο και επαναλαμβάνουμε για 1 ακόμη φορά τη διαδικασία του διπλώματος και καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη. Από αυτό το σημείο και μετά που έχουμε βάλει αρκετό αέρα στο ζυμάρι μπορούμε να αφήσουμε για άλλες 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι και 12 ώρες μέχρι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 05. Αλευρώνουμε πολύ καλά μία καθαρή επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια απλώνουμε σε αυτή τη ζύμη από το μπολ. Προσθέτουμε έξτρα αλεύρι από πάνω και στη συνέχεια πιάνουμε τη μία πλευρά της ζύμης και την διπλώνουμε πάνω από την υπόλοιπη. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του διπλώματος από τα προηγούμενα βήματα για 5-6 φορές.Σε ένα καθαρό μπόλ Προσθέτουμε μία καθαρή πετσέτα (προσοχή να μην έχει μαλακτική) και πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Έχοντας αλευρώσει τα χέρια μας μεταφέρουμε τη ζύμη στη πετσέτα και κλείνουμε με τα μερη της πετσέτας έξω από το μπολ. Αυτό είναι και το τελικό φούσκωμα, για 60’.

 

 

 

Ψήσιμο σε μαντέμι ή γάστρα

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Προσθέτουμε σε κρύο φούρνο το μαντέμι ή την γάστρα με το καπάκι τους Και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία. Αφήνουμε το φούρνο με το σκεύος άδειο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Με πολλή προσοχή αφαιρούμε με γάντια το σκεύος από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε έναν φελλό ή Μεταλλικό αντικείμενο έτσι ώστε να μην καεί η επιφάνεια από την θερμοκρασία.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Ανοίγουμε το καπάκι με προσοχή και στη συνέχεια σηκώνουμε την πετσέτα με τη ζύμη και αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι μέσα στη γάστρα ή το μαντέμι. Κλείνουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε ξανά το σκεύος στο φούρνο. Ψήνουμε για 30 λεπτά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

 

Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

 

 

Ψήσιμο σε ταψί

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Τοποθετούμε το ταψί του φούρνου στη μέση, Και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στην υψηλότερη θερμοκρασία.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Αφήνουμε το φούρνο με το ταψί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο με πολλή προσοχή και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αυτό και κλείνουμε τη ζύμη με ένα μεταλλικό  ή πυρίμαχο μπολ έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα τύπου καπάκι. Μεταφέρουμε γρήγορα στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Στη συνέχεια αφαιρούμε το Μπολ χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 05. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros