Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι | 13.11.2020

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικά:

  • 1 φλ. αλεύρι

 

  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

 

  • 1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό

 

  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

 

  • 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

 

  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

 

  • 2 ολόκληρα αβγά

 

  • 1 φλ. ζάχαρη

 

  • 1 φλ. γιαούρτι

 

  • 1/2 φλ.αραβοσιτέλαιο

 

  • 3/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού

 

 

 

Για το σιρόπι:

 

  • 2 φλ. χυμό πορτοκαλιού

 

  • 1½ φλ. νερό

 

  • 2½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική

 

  • 1 ξυλάκι κανέλας

 

Για το γαρνίρισμα:

 

½ κιλό γιαούρτι

 

2-3 πορτοκάλια

 

Φρέσκο δυόσμο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση:

 

Πρώτα ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε μία κατσαρόλα κι ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα των πορτοκαλιών.


 

Μέσα σε άλλο μπολ αναμιγνύετε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε το μίγμα με τα σιμιγδάλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα!

 

Λαδώνετε το ταψάκι σας το οποίο πρέπει να είναι 25x35εκ. και αδειάζετε μέσα το μίγμα της ζύμης. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.

 

Την ξεφουρνίζετε και μετά από 2-3 λεπτά τη χαράζετε σε κομμάτια και την περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνετε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει πριν σερβίρετε σε πιάτα. Αν θέλετε συνοδεύετε με γιαούρτι από πάνω και δυόσμο καθώς επίσης πολύ ωραία πηγαίνει και το παγωτό βανίλια.