Νηστίσιμα Noodles Ρυζιού με Γαρίδες και Γλυκόξινη Σάλτσα | 6.4.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ

 

Για τα noodles

 

1 συσκευασία noodles ρυζιού

 

15-20 γαρίδες

 

3 κ.σ. ηλιέλαιο ή σπορέλαιο

 

1/2 μεσαίο κρεμμύδι

 

1 μικρό καρότο

 

1/2 κίτρινη πιπεριά

 

1/2 κόκκινη πιπέρια

 

1 μεσαίο κολοκυθάκι

 

4-5 λευκά μανιτάρια

 

φρέσκο κρεμμύδι

 

1/3 φλ. κάσιους

 

1 κ.σ. σησαμέλαιο (προαιρετικά)

 

 

 

Για τη γλυκόξινη σάλτσα

 

1 φλ. σόγια

 

1/2 φλ. μέλι + 2κ.σ. μέλι

 

1,5 κ.σ. ginger τριμμένο

 

1 σκελίδα σκόρδο

 

3/4 φλ. χυμό πορτοκάλι + 1 κ.σ. ξύσμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και τις αντιστάσεις.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Για την σάλτσα σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για περίπου 7΄-8΄ μέχρι να δούμε ότι σάλτσα μας αρχίζει να δένει ελαφρώς.

 

 

 

ΒΗΜΑ 03. Παράλληλα κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτό μακρόστενο σχήμα (julienne) και τα μανιτάρια σε φέτες.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Σε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα νουντλς στο χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Αν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως τα σουρώνουμε για το βήμα 4, αν όχι θα κρυώνουμε και λαδώνουμε με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν.

 

 

 

ΒΗΜΑ 05. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι wok η μία φαρδιά κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι και τσιγαρίζουμε καλά τις γαρίδες μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και τις αφαιρούμε προσωρινά από το τηγάνι.

 

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και ξεκινάμε ανακατεύοντας συνεχώς με μία κουτάλα το σοτάρισμα.

*είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την θερμοκρασία έτσι ώστε τα λαχανικά να μην βγάλουν υγρά.

 

 

 

ΒΗΜΑ 06. Σοτάρουμε για 1.5 - 2’ και στη συνέχεια προσθέτουμε το κολοκυθάκι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για άλλα 2’. Επαναφέρουμε τις γαρίδες και προσθέτουμε και τα βρασμένα noodles.

*για καλύτερο αποτέλεσμα και ευκολία μπορούμε να κόψουμε τα noodles σε 3 μέρη αφότου τα βράσουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει τα υλικά μας να είναι ομοιόμορφα μοιρασμένα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 07. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και στη συνέχεια περιχύνουμε όλη την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα κάσιους σπασμένα και το σησαμέλαιο.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros