Μοσχαρίσιο Λουκάνικο με Ψητές Πατάτες Γεμιστές με Αυγό | 1.3.2021

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

ΥΛΙΚΑ:

 

3 – 4 πατάτες με τη φλούδα

 

700 γρ. φρέσκα μοσχαρίσια λουκάνικα

 

5 κ.σ. ελαιόλαδο

 

2 μεσαία κρεμμύδια

 

2 σκελίδες σκόρδο

 

4 πιπεριές Φλωρίνης

 

2 κ.σ. πελτέ τομάτας

 

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

 

500 γρ. σάλτσα τομάτας

 

1/2 φλ. νερό

 

αλάτι – πιπέρι

 

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.σ. αποξηραμένη

 

6 αυγά

 

2 1/2 φλ. γραβιέρα τριμμένη

 

ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

 

 

 

ΒΗΜΑ 01. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 02. Με ένα πιρούνι τρυπάμε περιμετρικά τις πατάτες, μέχρι το πιρούνι να εισχωρήσει περίπου μισό εκατοστό από τη φλούδα. Τις τυλίγουμε με ένα αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. (Εναλλακτικά μπορούμε να τις βράσουμε ολόκληρες)

 

ΒΗΜΑ 03. Σκίζουμε τον εξωτερικό υμένα (έντερο) από τα λουκάνικα έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο τον κιμά.

 

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και χωρίς να προσθέσουμε καθόλου ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τον κιμά από το λουκάνικο μέχρι να καβουρδιστεί αρκετά (περίπου 3 – 4 λεπτά) και τον αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

 

 

 

ΒΗΜΑ 04. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές Φλωρίνης και μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά, έτσι ώστε να αρχίσουν να ‘μαραίνονται’.

 

 

 

ΒΗΜΑ 05. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ, το καβουρδισμένο λουκάνικο, την πάπρικα, τη σάλτσα τομάτας, το νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια σχετικά πηχτή σάλτσα.

 

ΒΗΜΑ 06. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις κόβουμε στη μέση κι με ένα κουτάλι ‘ σκάβουμε’ και αφαιρούμε ένα μέρος από την πατάτα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια υποδοχή που θα χωράει ένα αυγό. Την πατάτα που έχουμε αφαιρέσει, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

 

 

 

ΒΗΜΑ 07. Σε ένα πυρέξ αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας και τοποθετούμε τις πατάτες ομοιόμορφα στο ταψί. Σε κάθε πατάτα (στην οποία έχουμε δημιουργήσει την υποδοχή) προσθέτουμε ένα αυγό. Τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα ομοιόμορφα στο πυρέξ και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

 

 

ΒΗΜΑ 08. Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με ψωμί.

 

Απογειώνουμε τη γεύση με λαδί τρούφας.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros