Λεμονάτο Μοσχαράκι | 3.2.2020

Λεμονάτο Μοσχαράκι μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου


ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μοσχάρι ποντίκι (κομμένο σε κύβους)
3 κ.σ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
1 κούπα κονιάκ
3 φύλλα δάφνης
3 κούπες ζωμό κοτόπουλου
Ξύσμα και χυμό από 1-2 λεμόνια
7 – 8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.
Παράλληλα, με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο λαδώνουμε το κρέας και προσθέτουμε
αλάτι και πιπέρι.
2. Τσιγαρίζουμε το κρέας χωρίς να προσθέσουμε έξτρα ελαιόλαδο στην
κατσαρόλα ιδανικά σε δύο δόσεις, για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία και
το κρέας βράσει. (Σε αυτό το σημείο θέλουμε το κρέας να πάρει ένα ωραίο
χρυσαφένιο χρώμα περιμετρικά.)
3. Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη
θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 4 – 5 λεπτά, επαναφέρουμε το κρέας και
προσθέτουμε το αλεύρι και τους κόκκους πιπεριού. Ανακατεύουμε καλά
μέχρι να μην βλέπουμε άσπρα σημεία από το αλεύρι στην κατσαρόλα.
Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή.
4. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί, για περίπου 2
λεπτά.
5. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το ζωμό κοτόπουλου, το ξύσμα λεμονιού,
αλάτι και πιπέρι και δίνουμε μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη
θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά με
μιάμιση ώρες, ανακατεύοντας περιστασιακά.
6. Μόλις το κρέας είναι αρκετά μαλακό, το αποσύρουμε από την εστία και
προσθέτουμε χυμό λεμονιού (αναλόγως με το πόσο όξινο το θέλουμε) και το
θυμάρι ψιλοκομμένο. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και
σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά.