Κριθαρότο με μανιτάρια και τυρί κρέμα | 2.4.2021

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικά

 

250 γρ. κριθαράκι μέτριο

 

1 κρεμμύδι μέτριο

 

2 σκελίδες σκόρδο

 

100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο

 

100 γρ. μανιτάρια λευκά

 

50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα

 

50 γρ. ελαιόλαδο

 

100 γρ. κρασί λευκό ξηρό

 

500 γρ. ζωμό μανιταριών ή κοτόπουλο

 

20 γρ. μαϊντανό

 

ξύσμα από ½ λεμόνι

 

80 γρ. τυρί κρέμα

 

 

 

 

Εκτέλεση

 

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο σε μέτρια φωτιά.

 

Ζεσταίνουμε ένα λίτρο νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τα αποξηραμένα μας πορτσίνι να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο ζωμό μανιταριού, αφήνοντας το στην άκρη για 10 λεπτά.

 

Ψιλοκόβουμε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια εκτός από τα πορτσίνι.

 

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους.

 

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.

 

Βάζουμε το κριθαράκι τελευταίο και το σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.

 

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο και να στεγνώσει σχεδόν εντελώς η κατσαρόλα μας.

 

Προσθέτουμε σε δόσεις τον ζωμό, ρίχνοντας την επόμενη δόση ζωμού όταν το κριθαράκι έχει απορροφήσει την προηγούμενη.

 

Αφαιρούμε το κριθαρότο από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα καθώς και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα.

 

Αφήνουμε το κριθαρότο στην άκρη να κρυώσει για 2-3 λεπτά.

 

Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

#StarKoukou #StarChannelTV #StavrosVarthalitis