Κριθαράκι με κοκόρι κοκκινιστό και φέτα | 27.11.2020

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικα:

  • 1 χρυσό κοκόρι Ολύμπου Αμβροσιάδης
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. καρότο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ντομάτα πελτέ
  • 100 γρ. κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. τομάτα κονκασέ
  • 400 γρ. ζωμό ή νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο ολόκληρο
  • 1 μπαχάρι
  • 500 γρ. κριθαράκι βρασμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. φέτα
  • θυμάρι, ψιλοκομμένο

 

 

Εκτέλεση:

Αλατίζουμε το κόκορα καλά.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κόκορα από τη μεριά της πέτσας, μέχρι να πάρει πολύ έντονο χρώμα. Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος μέχρι να το χρειαστούμε.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το καρότο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σοταριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι αλατίζουμε και σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε με το πράσο. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να φύγει η έντονη γεύση του και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό, την τομάτα κονκασέ και τα μπαχαρικά.Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 140 βαθμούς κελσίου μέχρι να μαλακώσει αρκετά ο κόκορας.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο προσεκτικά. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και αν τα υγρά είναι αρκετά, φέρνουμε σε βρασμό και συμπυκνώνουμε για να χυλώσει το φαγητό μας. Προσθέτουμε το κριθαράκι το οποίο είναι βρασμένο, το βούτυρο, την γραβιέρα και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε εάν χρειάζεται στο τέλος

 Σερβίρουμε με μπόλικη φέτα από πάνω σπασμένη! Καλή όρεξη!!


#StarChannelTV #StarKoukou #star