Κρεμμυδόπιτα με Μπέικον και Χωριάτικο Φύλλο ολικής | 13.1.2020

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μπήκε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας.

Ο σεφ έδωσε μία τέλεια ιδέα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Έφτιαξε μία κρεμμυδόπιτα και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

Υλικά

•    1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ολικής
•    15 γρ. ελαιόλαδο
•    150 – 200 γρ. μπέικον
•    5 – 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
•    5 μεσαία ξερά κόκκινα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
•    2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
•    2 μεγάλα πράσα (ψιλοκομμένο)
•    3 γρ. κουρκουμά
•    300 γρ. φέτα
•    150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
•    2 αυγά + 1 κρόκο
•    240 γρ. ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (6-8) και προσθέτουμε 1 κ.σ./15 γρ. ελαιόλαδο και το μπέικον. Τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, στη συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι πολύ ψιλοκομμένο ή ‘μαδημένο’ με τα χέρια και ανακατεύουμε.
2) Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το κουρκουμά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, ώστε να αρχίσουν να καραμελώνουν.
*Ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσουν.
3) Στη συνέχεια, αφαιρούμε από την εστία, αφήνουμε για 1 – 2 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη και τη τριμμένη γραβιέρα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ομογενοποιούμε.
4) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
5) Λαδώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. Σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας απλώνουμε το 1 από τα 6 φύλλα και λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια.  Στη συνέχεια, κατά μήκος απλώνουμε το 1/6 της γέμισης και ‘ρολλάρουμε’ το φύλλο μέχρι να τυλιχτεί εντελώς και να έχουμε ένα σχήμα μεγάλης φλογέρας. Μεταφέρουμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 φύλλα.
6) Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο αυγού με 1 κ.γ. νερό και αλείφουμε τα φύλλα της πίτας, ώστε να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
7) Ψήνουμε για 50 – 60 λεπτά μέχρι να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.