Κρεατόσουπα με τραχανά

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικά:

 

  • 1,2 κιλό μοσχάρι, ποντίκι

 

  • 1 κόκκαλο με το μεδούλι

 

  • 2 λίτρα νερό ή ζωμός

 

  • 2 πράσα μόνο το λευκό μέρος

 

  • 2 φύλλα δάφνης

 

  • Φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο

 

  • 1 πατάτα μεγάλη

 

  • 1 καρότο μεγάλο

 

  • 1 κρεμμύδι

 

  • 1/2 ματσάκι σέλινο

 

  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

 

  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ

 

  • 100 γρ. τραχανά γλυκό

 

  • Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι

 

  • Αλάτι και πιπέρι

 

  • 100 γρ. ελαιόλαδο

 

 

 

Εκτέλεση:

 

Κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κόκκαλο με νερό ή ζωμό που βράζει σε δυνατή φωτιά.

 

Προσθέτουμε τις δάφνες και βράζουμε για 1 ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε ανά διαστήματα όταν βλέπουμε πράγματα στην επιφάνεια του νερού!

 

Κόβουμε τα πράσα σε μικρά κομμάτια 1-2 εκ. , τα καρότα σε φέτες και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι που καίει και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

 

Κόβουμε το σέλινο και τη πατάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα μας.


 

Προσθέτουμε τον πελτέ, τη τομάτα κονκάσε και σιγοβράζουμε για επιπλέον 35 λεπτά. Όταν περάσουν τα 35 λεπτά προσθέτουμε το τραχανά και σιγοβράζουμε για 15-18 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι!