Κοτόπουλο Στρογκανόφ | 28.1.2021

Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη

Υλικά

 

Για το κοτόπουλο

 

600 γρ. μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο, με το δέρμα

 

1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη

 

αλάτι και πιπέρι

 

20 γρ. ελαιόλαδο

 

Για τη σάλτσα

 

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

300 γρ. λευκά μανιτάρια

 

60 γρ. ελαιόλαδο

 

50 γρ. βούτυρο

 

2 κ.σ. αλέυρι

 

2 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου

 

500 γρ. νερό ζεστό

 

1 κ.σ. μουστάρδα

 

120 γρ. γιαούρτι πλήρες

 

Για το σερβίρισμα

 

300 γρ. ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας

 

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

 

Εκτέλεση

 

Αρχικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο με το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και το αφήνουμε 5 λεπτά να τραβήξει τη γέυση.

 

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το κοτόπουλο με τη πέτσα από κάτω και πιέζουμε ελαφρά με μία σπάτουλα για να πάρει ομοιόμορφα χρώμα.

 

Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά από τη μεριά της πέτσας και γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά και αποσύρουμε σε ένα πιάτο μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας.

 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και αφού λιώσει , προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μετά από 1 λεπτό και τα μανιτάρια κομμένα.

 

Περιμένουμε ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά μας και ξύνουμε ελαφρώς το πάτο της κατσαρόλας μας για να πάρουμε όλη τη γεύση.

 

Προσθέτουμε το αλεύρι στη κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε για 1 λεπτο και προσθέτουμε τις 2 κουτ.σούπας ζωμό και το μισό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.

 

Αφού περάσουν 5 λεπτά προσθέτουμε το γιαούρτι και τη μουστάρδα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό μέχρι να δέσει η σάλτσα μας περίπου 3-4 λεπτά θα χρειαστεί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

 

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα ζουμιά που έχει βγάλει μέσα στη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για ακόμη 1 λεπτό. Αφαιρούμε από τη φωτιά.

 

Σερβίρουμε με ταλιατέλες ή όποιο άλλο ζυμαρικό θέλετε και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω!

#StarKoukou #StarChannelTV