Κοκκινιστό Χοιρινό με Καπνιστή Πάπρικα και Πορτοκάλι | 6.2.2020

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Κοκκινιστό Χοιρινό με Καπνιστή Πάπρικα και Πορτοκάλι μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

800 γρ. χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μεσαία κομμάτια)
45 γρ. + 30 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
15 γρ. αλεύρι
12 γρ. καπνιστή πάπρικα
500 γρ. σάλτσα τομάτας
720 γρ. ζωμό λαχανικών
2 κ.γ. φασκόμηλο αποξηραμένο ή 5-6 φύλλα φρέσκο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα, με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο λαδώνουμε το κρέας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
2) Τσιγαρίζουμε το κρέας χωρίς να προσθέσουμε έξτρα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, ιδανικά σε δύο δόσεις για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία και το κρέας βράσει.
3) Σε αυτό το σημείο θέλουμε το κρέας να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα περιμετρικά.
4) Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 4 – 5 λεπτά, στη συνέχεια επαναφέρουμε το κρέας και προσθέτουμε το αλεύρι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μην βλέπουμε άσπρα σημεία από το αλεύρι στην κατσαρόλα. Δυναμώνουμε την θερμοκρασία σε υψηλή.
5) Προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας, το ζωμό λαχανικών, το φασκόμηλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και δίνουμε μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά με μιάμιση ώρα, ανακατεύοντας περιστασιακά κατά τη διάρκεια.
6) Μόλις το κρέας είναι αρκετά μαλακό, το αποσύρουμε από την εστία, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι πιπέρι και σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά.