Κέικ Βρώμης με Πορτοκάλι και Κρέμα | 20.1.2020

Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μπήκε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας.

Ο σεφ είπε να γλυκάνει τους τηλεθεατές για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα και έφτιαξε cake βρώμης με πορτοκάλι και κρέμα.


Υλικά
•    350 γρ. βρώμη (αλεσμένη στο μούλτι)
•    20 γρ. baking powder
•    4 γρ. μαγειρική σόδα
•    1 πρέζα αλάτι
•    250 γρ. μέλι
•    150 γρ. xυμό πορτοκαλιού
•    3 αυγά + 2 ασπράδια
•    60 γρ. ελαιόλαδο
•    2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
•    5 γρ. βανίλια εσάνς
•    15 γρ. κονιάκ

 Για την κρέμα

250 γρ. τυρί mascarpone
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
80 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 170 βαθμούς στον αέρα.
Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι, πάρα πολύ καλά.
2) Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Ιδανικά σε ένα κάδο του μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά και τα ασπράδια, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την εσάνς βανίλιας, το κονιάκ και πολτοποιούμε καλά για 1 – 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.
3) Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη ή με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Αν έχουμε μπλέντερ προσθέτουμε όλα τα στερεά στο μείγμα και πολτοποιούμε μέσα στο κάδο έως ότου ομογενοποιηθούν.
4) Αλείφουμε περιμετρικά μια αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα 25 εκ. με λάδι και την αλευρώνουμε. Στο κάτω μέρος τοποθετούμε μια λαδόκολλα και στη συνέχεια την ασφαλίζουμε. (Σε αυτό το σημείο μέρος της λαδόκολλας θα βρίσκεται εκτός). Προσθέτουμε το μείγμα και το αφήνουμε να σταθέι για 10 – 20 λεπτά, έτσι ώστε η βρώμη να απορροφήσει τα υγρά και να σφίξει.
5) Ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά, ή μέχρι τη στιγμή που θα βάλουμε ένα μαχαίρι ή ξυλάκι και θα βγει σχεδόν στεγνό. Αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει.
6) Στη συνέχεια, με μια πετονιά ή αν μπορούμε με ένα μαχαίρι ψωμιού κόβουμε το κέικ στην μέση και απλώνουμε τη μισή κρέμα στο κάτω μέρος, τοποθετούμε το δεύτερο μέρος και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω. Γαρνίρουμε με φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Για την κρέμα

1) Στο κάδο του μίξερ (ή με μίξερ χειρός) προσθέτουμε όλα τα υλικά της κρέμας και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για 2 – 3 λεπτά, έως ότου όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν και αφρατέψουν.